Vino i Gastro Fest

Međunarodni centar za razvoj i unapređenje turizma i ugostiteljstva "Sacen" priredio je manifestaciju "Vino-gastro fest 2009"u beogradskom hotelu "Continental". 

Sedmi festival vina, ugostiteljstva i turizma jugoistočne i centralne Evrope otvorio je državni sekretar za turizam Goran Petković. 
Pokrovitelj manifestacije, kao i prethodnih godina je Ministarsvo ekonomije i regionalnog razvoja. Osim reči dobrodošlice organizatori su priredili i jedno muzičko iznenađenje. Ljuba Manasijević je pesmom "Srbijo" pozdravio sve prisutne. 

Proizvođači vina

Festival je privukao brojne izlagače sa našeg podneblja, a spomenućemo samo neke: Vinarija "Čoka", "Vršački vinogradi","Podrum Radenković" iz Župe, "Vinarija Panić" iz Negotina, Vinarija "Vukašinović", Podrum "Radovanović" iz Krnjeva.Od izlagača iz inostranstva primetili smo - "Vinotok - Vilu Mariju" i "Tikveš" iz Makedonije, "Chateau Varteli" iz Moldavije. 

Kao i prethodnih godina , izlagači su se trudili da svoju ponudu predstave na najbolji mogući način.
Na štandu vinarije Tikveš iz Makedonije otkrili smo nešto sasvim novo - "Drop stop".To je jedan jednostavan ali koristan izum, koji sprečava da kapi vina uflekaju vaš stolnjak. 


Ponuda hrane

Pored vinarija, na festivalu su bili prisutni i izlagači sa interesantnom ponudom hrane. Firma "Tisacoop" iz Kanjiže se predstavila sa fantastičnim specijalitetima: pačjim grudima s jagodama, guščijom džigericom u puteru, guščijim batacima s crnim vinom. Uz ovo su preporučili tokaji, mađarsko desertno vino. 

"Zlatiborac" se predstavio dobro poznatim proizvodima kao što su goveđa i svijnska pršuta, pečenica, užička kobasica, domaći kulen, čajna salama... 
Gospodin Radoslav Bošković iz restorana "Lovac" otkrio nam je da su oni pripremili pravu uskršnju trpezu sa sarmom, teletinom, pečenjem i naravno, ofarbanim jajima. 
Novosadska "Riblja čarda" je predstavila brojne specijalitete od ribe: suši, tortilje, dimljenu i mariniranu ribu. 

Monasi manastira Gračanica su za ovu prilku osim čuvene manastirske rakije pripremli i slatko u livadskom medu koje sadrži 12 vrsta organskog voća. 


Priznanja najboljima u turizmu

Najbolji su dobili i priznanja: Vrnjačka banja kao turistički domaćin 2009 godine, revija "Vino" kao časopis 2009 godine, "Merkur" iz Vrnjačke Banje kao kuća zdravlja 2009. godine. 

Stručni žiri, sastavljen od renomiranih hotelijera, turizmologa i gastrologa, dodelio je priznanja u obliku zlatne povelje i prigodne statue "Zlatno turističko srce”, i to u 11 različitih kategorija. Za turističko mesto godine izabrana je Sokobanja, šampion letnjeg turizma je Budva, dok je titulu zimskog turizma odneo Kopaonik. Kada je zdravstveni turizam u pitanju, neprikosnoven je hotel "Merkur" u Vrnjačkoj Banji. Titulom "ličnost godine" okitio se Predrag Nenezić, ministar turizma i životne sredine.

Prof. dr Slobodan Jović i Miroslava Radojčin, predsednik Srpske asocijacije somelijera, Stambol Geštamov, kapiten reprezentacije kulinara Srbije i šef kuhinje hotela “Continetal”, objasnili su prisutnima kako napraviti najbolji izbor vina uz hranu, kao i koji sir prija uz koje vino.

Svoju turističku ponudu su predstavile banja Vrućica iz Bosne i Hercegovine i Junaković iz Apatina, Kanjiža i Koviljača, kao i čuveno vojvođansko odmaralište Palić. 


Boginja vina

Organizatori su za kraj sačuvali najslađe - izbor za Boginju vina. Svaka devojka predstavljala je određenu vinariju. Titulu boginje vina ponela je mlađana Nevena Čolić iz Topole.
Laskavu nagradu publike osvojila je Miljana Peljto, druga pratilja bila je Jelena Rističević, a prva Bojana Vučina. 

Ova manifestacija je potvrdila da naše vinarije imaju toliku bogatu ponudu da svako može pronaći ukus koji mu odgovara, a uz koji fantastični specijaliteti dobijaju posebnu draž.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još