Deset najvažnijih događaja u Srbiji tokom 2012. godine

Predsednički i parlamentarni izbori 2012.

Prvi meseci ove godine bili su u znaku predizborne kampanje. Prvi i drugi krug predsedničkih i parlamentarnih izbora bili su period tokom koga su nam političari obećavali kule i gradove, a šta ćemo od svega toga dobiti, ostaje da se vidimo. Predsednički kandidat Tomislav Nikolić osvojio 49,54 odsto, a njegov protivkandidat Boris Tadić 47,31 odsto glasova birača, konačni su rezultati Republičke izborne komisije. Na parlamentarnim izborima lista "Pokrenimo Srbiju" osvojila 73, a lista "Izbor za bolji život" 67 mandata. Tako je Srbija posle ovogodišnjih izbora dobila novog predsednika nakon osam godina.

(old_image)

Hag oslobodio Gotovinu, Markača i Haradinaja

Haški tribunal izrekao je 16. novembra oslobađajuću pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a Žalbeno veće je naložilo njihovo momentalno puštanje na slobodu. Gotovina je u prvostepenom postupku 15. aprila 2011. osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a preostali član hrvatske "trojke", general Ivan Čermak, oslobođen je krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Nakon manje od dve nedelje od njihovog oslobađanja, oslobođen je i Ramuš Haradinaj.

EP u rukometu

Deseto Evropsko prvenstvo u rukometu 2012. održano je od 15. do 29. januara 2012. u Srbiji. Utakmice su igrane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Vršcu. Šampionsku titulu, prvu u istoriji, osvojila je reprezentacija Crne Gore, koja je u finalu u Beogradskoj areni savladala dosadašnjeg prvaka, aktuelnog svetskog i olimpijskog šampiona, selekciju Norveške posle dva produžetka sa 34:31 (28:28, 24:24, 12:11).

(old_image)

Hapšenje Miškovića

Ovo je jedan, ukoliko sudimo prema interesovanju javnosti za njega, običnim građanima najzanimljiviji događaj u ovoj godini. Kada su 12. decembra mediji preneli vest da su uhapšeni Miroslav i Marko Mišković gotovo da nije bilo Srbina koji nije imao komentar. Bilo kako bilo, ovo je nešto šta je malo ko zaista mogao da očekuje.

Džajić se vratio u Zvezdu

Povratak Džajića na mesto predsednika kluba Crvena Zvezda mnge je obradovalo. On je bio jedini kandidat na izborima za predsednika Crvene zvezde 17. i 18. decembra, pošto je poslednjeg dana za dostavljanje kandidature odbijena prijava Branka Tekića. Nadamo se da će povratak čuvenog Džaje doprineti poboljšanju situacije u ovom klubu.

(old_image)

Uveden BusPlus

BusPlus sistem je početkom februara uveden u beogradski gradski saobrađaj. Pored početnog navikavanja, nakon uvođenja nije bilo većih problema, ali su se oni kasnije ipak pojavili. Ne baš retki sukobi građana sa komunalnom policijom i kontrolorima često su bili tema novinarskih naslova.

Pušteni na slobodu Uroš Mišić i Miladin Kovačević

Zakonom o amnestiji, koji je donet početkom novembra 2012. godine, obuhvaćeno je 3.600 od ukupno 8.000 osuđenika. Potpuno oslobađanje od daljeg izdržavanja kazne odnosi se na one koji su na dan stupanja na snagu ovog zakona prvi put pravosnažno osuđeni na kaznu do tri meseca zatvora. Prvi koji su oslobođeni nakon stupanja na snagu ovog zakona bili su Miladin Kovačević, koji je u SAD prebio svog kolegu-studenta i Uroš Mišić, koji je na fudbalskim tribinama gurao baklju u usta žandarmu Nebojši Trajkoviću.

(old_image)

Pregovori Beograd – Priština

Počeli su pregovori Beograda sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije. Srpski premijer Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači trebalo bi da razmotre najvažnije teme koje vode napretku u dijalogu. Kao anegdota nastala nakon jednog od ovih razgovora ostaje i rečenica Ivice Dačića, izgovorena povodom lošeg funkcionisanja zemlje pod velikim snegom, a to je "Ako sam ja mogao da se sastanem sa Tačijem, mogu i oni da očiste sneg".

Hilari Klinton i Ketrin Ešton u poseti Beogradu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton bile su 30. oktobra u radnoj poseti Beogradu gde su srpske zvaničnike ohrabrile da nastave dijalog sa Prištinom i sprovedu konkretne korake koje će omogućiti napredak Srbije na putu ka EU.

Učestali napadi na životinje

Sve je više napadnutih životinja. Neke su bile maltretirane, neke izbacivane na hladnoću, ali je bilo I onih koji su želeli da im pomognu. Mi smo odlučili da pomognemo, a više detalja možete videti na našem sajtu.

Pogledajte još