Optuženi u aferi "indeks" ostaće nekažnjeni zbog višegodišnjeg odugovlačenja procesa

Po svemu sudeći, akteri poznate afere sa prodajom ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ostaće nekažnjeni za dela koja su počinil zahvaljujući zastarelosti sudskog spora koja se vodio protiv njih.

U aferi kojoj je optuženo čak 87 osoba, več je zastarelo krivično gonjenje dve profesorke, a sledeće godine sledeće godine nastupa apsolutna zastarelost za još njih šestoro, dok je pojedini čak dobiti i pravo na naknadu štete iz budžeta.

Sudija Slađana Bojković je za pet godina, koliko vodi ovaj slučaj pred Višim sudom u Smederevu, održala 93 pretresa tokom kojih nije uspela ni da sasluša sve optužene.Iako od kraja 2009. nije dobijala nove predmete, sudija Bojković je retko održavala i dva vezana sudeća dana u mesecu. Tako je, piše "Blic", tokom cele 2010. održano svega 27 sudećih dana, ali je ona je 2009. godine ipak unapređena u v.d. predsednika suda.

Marko Pavlović
, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji od početka prati ceo slučaj je u izjavi za "Blic" rekao:

- Čak i kad bi sudija Bojković ubrzo donela prvostepenu presudu, nema šanse da bi u toku 2013. bila doneta i pravnosnažna presuda. Sve ovo jača neslavni status Pravnog fakulteta u Kragujevcu kao živog spomenika korupcije.

Prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, smatra da odmah treba postaviti pitanje zašto ni posle toliko godina suđenja nije doneta prvostepena presuda.

- Kad se dobije konkretan odgovor na to pitanje, treba sankcionisati odgovorne - kaže Avramović.

Na šta liči suđenje u aferi indeks, najbolje pokazuju zapažanja očevidaca.

- To nije suđenje, nego cirkus. Recimo, kad se 16. maja ove godine održavao pretres, na njega su kasnili optužena profesorka Emilija Stanković i njen advokat Ognjanović. Ovo kašnjenje je jedan od optuženih „objasnio“ time što se njih dvoje tek dogovaraju oko „predispitnih obaveza“. Na to su svi prasnuli u smeh, pa i sudija Bojković
- priseća se jedan od posmatrača.

Sudija Bojković je takođe u više navrata pojedinim optuženima omogućila da "namenski budu bolesni" tj. samo u danima kada je trebalo da pojave na sudu. Među njima su i profesor Predrag Stojanović, ali i Branislav Marković, otac potpredsednice DS Jelene Trivan, koga je zbog navodne bolesti, faktički oslobodla od suđenja, iako je on za sve vreme trajanja procesa radio na više fakulteta.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još