Afera "INDEKS": Dekan posle 5 godina pred sudom

"Nakon što nam je odbor Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu potvrdio da je Stojanović sposoban da iznese odbranu, on će biti priveden na saslušanje i očekujem da to bude u drugoj polovini jula", kaže za „Blic“ Slađana Bojković, predsedavajući sudija u aferi „indeks“.

Stojanović se u „indeksu“ tereti da je policijskom isledniku Tomislavu Spasiću navodno prodao ispit za 600 evra. On je u nekoliko navrata podnosio sudu lekarske nalaze prema kojima nije bio u mogućnosti da svedoči. Poslednji put, u dokumentaciji je bilo navedeno da je bio na operaciji u inostranstvu jer ima diskus herniju i aritmiju.

"Stojanović je bolestan i godinama se leči, ali ga ta bolest nikada nije ometala da radi kao profesor i dekan. Ako može da upravlja fakultetom, ne vidimo zašto ne bi mogao da izađe na saslušanje"
, objašnjavaju zaposleni na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Njegovo saslušanje, međutim, samo je jedan u nizu propusta ovog maratonskog suđenja koje ulazi u šestu godinu trajanja. Najvećim propustom smatra se to što postupak nije razdvojen, već je jedinstven za 87 optuženih, čime je afera „indeks“ postala najmasovniji sudski proces u Srbiji.

Tužilac koji je napisao jedinstvenu optužnicu, a koji je potom tražio razdvajanje postupka u reformi sudstva je smenjen i premešten u Negotin. Takođe, nije suđeno u kontinuitetu, odnosno svakog radnog dana, pa je tako tokom 2010. održano svega 27 sudećih dana. Sudija Bojković, ipak, tvrdi da do zastarelosti osnovnog krivičnog dela primanja mita neće doći.


"Svi profesori su optuženi za produžena krivična dela primanja mita za koje apsolutna zastarelost nastaje 30 godina od izvršenja dela, kao i za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja koje zastareva nakon decenije i gde je moguće da zastari samo neka od radnji, a ne i celo delo. Sada smo ušli u završnu fazu, izvođenje pisanih dokaza. Ima ih mnogo, a među njima su i sporni indeksi. Takođe, ispostavilo se da među dokazima ima propusta. Na primer, nisu tačni svi brojevi i imena, pa je tako jedan profesor optužen da je upisao ocenu iz ustavnog prava iako predaje obligaciono pravo"
, priča sudija Bojković.

Da li će i na koji način to uticati na presudu, sudija nije mogla da komentariše, ali je naglasila da očekuje da će prvostepena presuda biti doneta na jesen.

Izvor: BLIC, Miljana Leskovac

Pogledajte još