Nikolić: U februaru ili martu mogao bi da nas zapljusne neotkriveni deo zahteva EU

U novogodišnjem intervjuu Fonetu Nikolić je istakao da će Srbija tokom irskog predsedavanja EU, u prvih šest meseci nastupajuće godine, ispuniti zadatke koji su pred njom, a da li će to biti dovoljno, videće se po reakcijama na stav Beograda kako bi trebalo rešiti kosovsko pitanje.

"Ukoliko se pokaže da postoji neotkriveni deo zahteva, koji bi možda mogao da nas zapljusne u februaru ili martu", rekao je Nikolić, "onda je to znak da nas EU ne želi, kao državu koja se ne odriče Kosova i Metohije".

Govoreći o rezoluciji i platformi za Kosovo, Nikolić je ocenio da su neke primedbe premijera Ivice Dačića bile opravdane, ali možda nije trebalo da ih iznosi u javnost. On je objasnio da su Dačićeve primedbe odražavale zabrinutost da li Srbija donosi dokument koji će previše naljutiti ljude sa kojima pregovara o ulasku u EU ili ne.

Nikolić razume Dačića, koga je podržao "na svoj način", i objašnjava da nije sujetan čovek, pa ne traži da njegov predlog mora da bude konačan.

U platformi, međutim, mora ostati ono što je fundamentalno, naglasio je Nikolić i podsetio da je tekst tog dokumenta usaglašen u konsultacijama sa Vladom Srbije.

Prema Nikolićevim rečima, platforma je, posle usaglašavanja, pretrpela promene, neki stavovi su više objašnjeni, navedeno je da se nastavljaju pregovori sa Prištinom pod okriljem EU, kao i implementacija onoga što je dogovoreno.

On je najavio da će se sastati sa Ivom Josipovićem kada predsednik Hrvatske za to bude raspoložen i dodao da bi to moglo da bude i sutra, što se njega tiče. Nikolić je, međutim, konstatovao da je Hrvatska čekala presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču iz Haga da bi proslavila to što niko nije osuđen za zločin.
"Oni znaju da je to bio strašan zločin. Cela međunarodna javnost zna da je to bio možda najstrašniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata. Genocid", ocenio je Nikolić. Proterano je više od 200.000 ljudi i ubijeno preko njih 2.000, precizirao je Nikolić, ali je napomenuo da to ne iznosi kao razlog da se ne sretne sa Josipovićem.
Govoreći o zločinima u BiH, Nikolić je rekao da je Srbija donela skupštinsku deklaraciju o osudi zločina nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenci jula 1995. godine i podsetio da je vlast uhapsila Ratka Mladića i sprovela ga u Hag.

Dogovori u skladu sa platformom

Sve, međutim, mora biti u skladu sa platformom i svako pojedinačno rešenje treba da teži sveobuhvatnom rešenju, napomenuo je Nikolić i predočio da "onaj ko sada pregovara, ima iza sebe dokument o kojem mora da vodi računa".

Platforma je prepuna rešenja iz EU i Ahtisarijevog plana, istakao je Nikolić, koji ne vidi zbog čega i na Kosovu ne bi moglo da bude primenjeno ono što je primenjeno u razvijenom demokratskom svetu. Nekoliko država je na platformu reagovalo sugestijama, potvrdio je Nikolić, ali se iz tih predloga tačno vidi da li je ta država priznala nezavisnost Kosova ili ne.

Eventualna promena na mestu premijera Kosova neće uticati na poziciju Srbije u nastavku dijaloga, rekao je Nikolić, jer je, za razliku od Tačija, koji je pod sumnjom da je počinio ratni zločin, Haški sud oslobodio optužbi Ramuša Haradinaja.

"Bolje je prihvatiti razgovor, nego odbiti da razgovarate, jer ne razgovarate o svojoj imovini, razgovarate o Srbiji. Srbija je važnija od svakog pojedinačnog principa", objasnio je Nikolić.

On je najavio usvajanje Zakona o suštinskoj autonomiji, jer smatra da to nalaže Ustav Srbije, dok je opoziciji poručio da bi, povodom Kosova, trebalo da razmisli o svojoj ulozi u parlamentu.

Borba protiv kriminala i korupcije

Nikolić je rekao da apsolutno podržava borbu protiv kriminala i korupcije koju vodi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Da sam imao trunku dileme da li Srbija treba da se upusti u borbu protiv korupcije i kriminala, ne bih postavio Vučića na tu funkciju, već nekoga ko možda ima obzira, autocenzuru, strah i ne želi da reši probleme, objasnio je Nikolić.

"Kada god budu uhapsili nekog politilčara sa potpuno jasnim i čvrstim dokazima, prvi ću da kažem da zatvore usta svi oni koji govore o političkoj hajci, jer je ovo borba protiv kriminala", rekao je Nikolić.

Upitan da li je neko od krupnih imena iz sveta biznisa tražio zaštitu od njega pre nego što se našao na udaru istrage, Nikolić je odgovorio da niko nije tražio zaštitu.
Fonet

Pogledajte još