Tinejdžerki tumor na mozgu izvadili kroz nos

0

Sanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže! Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg.

Intervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka, piše “Blic“.

Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.

Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko – priča Sanja.

Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku. A Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.

Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.

Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.

Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen – objašnjava za „Blic” dr Dragan Savić, neurohirurg.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.