U Srbiji 13 obolelih od "svinjskog gripa"

Kako se navodi, do sada je obolelo 13 osoba i to devet pacijenata koji su bili na bolničkom lečenju i četiri zdravstvena radnika.

Gradski zavod za javno zdravlje je obavio epidemiološko istraživanje i preduzete su sve mere suzbijanja i kontrole epidemije.
Virus A(H1), poznatiji kao svinjski grip, izazvao je pandemiju u sezoni 2009/10 godine, ali je posle toga u cirkulaciji kao virus koji izaziva sezonski grip i u sastavu je vakcine protiv sezonskog gripa.

U kliničkoj slici obolelih dominira kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, odnosno, simptomi karakteristični za ovo oboljenje, navodi se u saopštenju.
U saopštenju Batuta se dalje navodi da se na teritoriji Republike Srbije, kao i u Evropi, beleži još uvek niska aktivnost virusa gripa.

U cirkulaciji su dokazana sva tri tipa virusa ­-A(H1), A(H3) i B, koji su sadržani i u sezonskoj vakcini. Dominantan tip virusa u cirkulaciji je A(H3). Iz ove ustanove poručuju da virus gripa u organizam ulazi preko sluznica nosa, usta i oka. Prenosi se direktno i indirektno rukama, dodirivanjem površina u okolini.

Grip traje u proseku oko nedelju dana i osnovni način lečenja je mirovanje, pravilna ishrana, unos dovoljne količine tečnosti. Na ovaj način se sprečava i mogućnost da inficiramo osobe u okolini.Ukoliko se simptomi ne povlače, potrebno je javiti se lekaru. S obzirom da se radi o virusnoj infekciji, antibiotici nisu efikasni, i treba ih uzimati samo po preporuci lekara.
Kao mera prevencije preporučuje se vakcinacija raspoloživom vakcinom u Srbiji, koja u sebi sadrži komponente sva tri tipa virusa gripa registrovnih u Srbiji.

Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu ali, kako se navodi, dovoljno je efikasna da spreči komplikacije i da klinička slika gripa bude blaža. Vreme za sticanje imuniteta nakon vakcinacije je dve do tri nedelje, i treba se vakcinisati što pre, kako bi spremno ušli u epidemijski period.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, gojaznim osobama, a na osnovu iskustava iz prethodnih godina, naročito deci uzrasta od 6-59 meseci, kao i trudnicama u bilo kom trimestru trudnoće, uz obaveznu konsultaciju sa ginekologom.

Pogledajte još