fbpx

Saradnja sa Emiratima doneće nam veći izvoz i bolji standard

Od novih aranžmana očekuje se višestruko povećanje izvoza i plasman srpskih poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšanje standarda poljoprivrednika, što će, kako je istaklo Ministarstvo finansija i privrede, uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Vodeća agro-industrijska kompanija (UAE) Al Dahra će u osam poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji investirati oko 200 miliona evra - 100 miliona je namenjeno izgradnji sistema za navodnavanje na površini od oko 14.000 hektara i nabavku savremene opreme, a preostalih 100 za sticanje 80 odsto učešća u zajedničkim preduzećima u kojima će država zadržati 20 odsto vlasništva. Predviđena je i gradnja fabrika hrane.

Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja.

Istovremeno, kompanija iz UAE će investirati i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u izgradnju potpuno novih lučkih kapaciteta u Pančevu.

Ministar finansija UAE Obeid Humaid Al Tayer i srpski ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisali su u nedelju i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i UAE.

Dinkić i generalni direktor Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamed Saif Al Suvaid, postigli su načelan dogovor da Srbija od ovog Fonda dobije značajna dodatna sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji.

Deo novca iz ovog Fonda će se koristiti i za dugoročne povoljne kredite srpskim poljoprivrednicima za kupovinu nove agro-tehničke opreme, a pre svega individualnih sistema za navodnjavanje radi povećanja proizvodnje i prinosa u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Ne treba posebno naglašavati od kakvog će značaja za razvoj Srbije biti uvođenje modernih sistema za navodnjavanje, imajući u vidu nezapamćenu sušu koja je zadesila našu zemlju prošle godine i klimatske promene koje donose vrela leta ili obilne padavine, što nameće sve veću potrebu za efikasnim sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Saradnja sa UAE će imati i širi značaj koji će se, pored privredne saradnje, ogledati i u obezbeđenju stabilnosti u proizvodnji hrane u neizvesnim klimatskim uslovima koji se predviđaju u budućnosti.

Delegacija Razvojnog fonda Abu Dabija u narednim nedeljama posetiće Beograd, gde će nastaviti razgovori o detaljima ovog sporazuma.

Preliminarnim, ali veoma uspešnim razgovorima sa menadžmentom kompanije ''Mubadala", jedne od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu sa izuzetno jakim prisustvom na svetskom tržištu informacionih tehnologija, dogovoreno je da ekspertski tim ove kompanije detaljno analizira mogućnost izgradnje fabrike poluprovodnika (čipova) u Srbiji.

I ta fabrika bi se gradila primenom najsavremenije visoke tehnologije, a bilo bi uposleno oko 1000 vrhunskih domaćih inženjera, što bi podrazumevalo i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Kompanija "Mubadala" je vlasnik tri fabrike poluprovodnika u SAD, Singapuru i Nemačkoj u kojima je tokom 2012. godine ostvarila prihod od 4,6 milijardi dolara.

Srpska vlada je spremna da pruži punu podršku realizaciji ovog projekta, jer se, kako je ocenjeno, radi o ulaganjima u informacione tehnologije, što je jedan od prioriteta u razvojnim planovima vlade, a ujedno bi ovo bila ubedljivo najvrednija investicija ikada realizovana na tlu Srbije. Procenjena vrednost ove investicije je oko 4 milijarde dolara.

Princ prestolonaslednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan boravio je prošle sedmice u trodnevnoj poseti Srbiji i sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarao je o mogućnostima unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa Srbije i UAE.

Sa šeikom UAE razgovarali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik vlade Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potpredsednici vlade Jovan Krkobabić i Rasim Ljaljić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Premijer Dačić je, najavljujući potpisivanje krovnog sporazuma o strateškoj saradnji dve zemlje, nagovestio da je bilo reči o Jat-tehnici, poljopriverdi, vojnoj industriji, energetici, IT sektoru i drugim projektima.

Premijer je istakao da će sporazum o strateškoj saradnji sa UAE biti kapitalna stvar za našu zemlju i "vezivno tkivo" za razbijanje predrasuda iz prethodnih nekoliko decenija da Srbija ima nešto protiv saradnje sa islamskim i arapskim zemljama.
"To je naša razvojna šansa ali i politička jer Srbija mora da gradi tu i svoju političku poziciju", rekao je Dačić dodajući da postoje zemlje u kojima je "Tito i dalje čarobna reč" i da i zbog toga treba da obnovimo te veze.

Dosadašnja spoljnotrgovinska razmena Srbije i UAE vrlo je skromna i za devet meseci 2012. godine bila je oko 23,43 miliona dolara, pri čemu je naša zemlja imala suficit od 8,8 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

(Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.