Kompozitor hitova koji su proslavili Harisa Džinovića, Kemala Montena i Tomu Zdravkovića umro od gladi

Željko Subotić, jedan od najvećih kompozitora narodne i pop muzike na prostorima bivše Jugoslavije, preminuo je 13. januara u 60. godini. Kako prenosi "pressrs.ba", Subotić je preminuo nakon duge bolesti prouzrokovane teškim uslovima života. Umro je u bedi, napušten i zaboravljen od svih.

U svojih pet decenija bavljenja muzikom, Subotić je radio sa najvećim zvezdama jugoslovenske estrade. Među više hitova koje je on napisao, nalaze se i velike pesme poput: "I tebe sam sit kafano" koju je napisao za Harisa Džinovića, zatim "Mene je učilo vrijeme" Halida Muslimovića, "Kad me jednom za te ne bude" Kemala Montena, "Prošlost moja" Miroslava Ilića i "Tamno nebo nad Beogradom" Željka Samardžića.

Subotić, koji je rođen u Sarajevu, početkom rata preselio se u Čačak, a nakon toga u Bijeljinu. Kao usamljeni boem, bez porodice, poslednje godine života je proveo skromno, zaboravljen od svih koje je proslavio na estradi.

- Umro je bukvalno od gladi i iznemoglosti. Nikada nikoga nije želeo da opterećuje. Živeo je u jednoj straćari, a zbog teških uslova života je i oboleo. Žalosno je što su asocijacije muzičkih umetnika iz Srbije i BiH potpuno zaboravile tog čoveka. Mnogi su od njegovog talenta debelo zaradili, pa i danas zarađuju na njegovim hitovima. Uzmite samo pesmu "I tebe sam sit kafano", uz koju se poslednjih 20-30 godina pravi lom u svakoj kafani na prostoru bivše Jugoslavije. Umetničkim dušama poput njega je potrebna pomoć u ovim teškim vremenima, da im njihova udruženja svakog meseca na račun uplaćuju određenu sumu novca za život. On je mogao da živi kao car samo od uplate autorskih tantijema, a umro je kao poslednji bednik. To je zaista žalosno - kazao je Siniša Kajmaković iz izdavačke kuće Renome iz Bijeljine a prenosi pressrs.ba.

Pored gorenavedenih, njegove pesme obeležile su i karijere Tome Zdravkovića, Nede Ukraden, Mitra Mirića, Fadila Toskića, Sandija Cenova, Zorice Marković, Vesne Zmijanac i drugih.

Subotić je sahranjen na gradskom groblju Pučile u Bijeljini. Niko od kolega sa estrade nije prisustvovao sahrani, iako su Halid Muslimović i Kemal Monteno obećali da će doći.

Pogledajte još