Danas je Bogojavljenje - pogledajte kako je svečano bilo u Jerusalimu

Portal Nadlanu.com donosi vam ekskluzivu fotografiju sa službe u Jerusalimu, koju je predvodio patrijarh jerusalimski Teofil III ispred Hristovog groba. Fotografiju je snimio direktor portala Nadlanu.com Uroš Ignjačević.

Svake godine u Srbiji se organizuje i tradicionalno plivanje za časni krst i to u Beogradu - kod restorana "Venecija" na Zemunskom keju, na Adi Ciganliji, kod Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović, u Bečmenu, Jagodini, Užicu na reci Đetinji, Valjevu, ali i u Banjaluci, Bijelom Polju, Beranama...

U Zemunu će po 16. put biti organizovano vađenje Bogojavljenskog krsta iz Dunava kome će prethoditi liturgija i litija u hramu Svetog oca Nikolaja koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Litija će se kretati Njegoševom, Glavnom i Gospodskom ulicom do obaloutvrde na Keju, nakon čega će biti održano osvećenje Dunava, a zatim i vađenje krsta za koji će plivati oko 200 plivača iz Srbije, ali i iz Rusije, Bugarske, Grčke i Rumunije.

(old_image)

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst, biće održano i na Adi Ciganliji u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorđa, opštine Čukarica i Javnog preduzeća "Ada Ciganlija", javljaju agencije.

Liturgija će biti organizovana u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, a kako je najavljeno, za Časni krst ove godine plivaće više od 50 takmičara, pripadnika Žandarmerije, Svibora i građanstva.

Na Bogojavljenje, prema srpskom narodnom običaju, vernici izmenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi", a u pravoslavnim hramovima se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra lekovitom i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja.

Praznovanje Bogojavljenja podseća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem na reci Jordan, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodelje

Pogledajte još