Ne odlažite: Zakažite pregled kod ginekologa!

Obeležavanje VII evropske nedelje prevencije raka grlića materice počinje danas i trajaće do 27. januara.

Kao i u evropskim gradovima i u Srbiji će biti organizovana razna predavanja, tribine za stanovništvo, edukaciju zdravstvenih radnika i saradnika, organizovanje javnih manifestacija.

Karcinom grlića materice po učestalosti oboljevanja i umiranja četvrti je maligni tumor među ženama u Srbiji, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović- Batut".

"Već duže godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najvećih stopa oboljevanja od raka grlića materice u Evropi. Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi", ističe se u saopštenju ove ustanove.

Iz "Batuta" podsećaju da bi većina ovih smrtnih ishoda mogla da se spreči da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju.

Prema procenama Društva Srbije za borbu protiv raka, u našoj zemlji se svake godine otkrije 1.200 do 1.500 novoobolelih od karcinoma grlića materice.

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan zdravstveni i društveni problem i u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Trenutno na starom kontinentu živi više od 185.500 žena sa dijagnozom ove bolesti.

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju razvijenih zemalja Evrope. U zemljama u razvoju preventivnih programa uglavnom nema i svest žena o značaju redovnih pregleda je na veoma niskom nivou.

Ministarstvo zdravlja Srbije pokrenulo je akciju skrining programa na karcinom grlića materice, kako bi se animirale žene koje ne idu redovno kod ginekologa.

Domovi zdravlja su u obavezi da na osnovu biračkog spiska pozivaju žene da u roku od tri godine urade preventivne preglede na karcinom grlića materice.

Tokom nedelje prevencije raka grlića materice u više od 30 zemalja Evrope istovremeno se odvijaju brojne aktivnosti, a posebno se izdvajaju potpisivanje peticije "Stop raku grlića materice" i podela brošura "Biser mudrosti".

(Tanjug)

Pogledajte još