Pojačane mere: Kosovska policija čuva srpska groblja

U poslednjih nedelju dana širom Kosova uništeno je više od 140 srpskih nadgrobnih spomenika, a napadi su učestali nakon što je uklonjen spomenik OVPMB u Preševu.

Portparol Policije Kosova Arber Beka je za agenciju Beta rekao da je policija povećala aktivnosti nakon oštećenja groblja u Klokotu i Prizrenu.

"U trenutku kada se izveštava o jednom ili dva takva slučaja, policija povećava aktivnosti da bi sprečila da se ponove", kazao je Beka.

Juče je bilo nekoliko slučajeva oštećivanja grobalja na Kosovu, kao reakcija na uklanjanje spomenika bivšim pripadnicima OVPMB u Preševu.

Oštećenje grobalja su najoštrije osudili predsednica Kosova Atifete Jahjaga, Vlada Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, dok je Pokret Samoopredeljenje pozvao građane da ne dopuste akte revanšizma.

Uništavanje grobnih spomenika osudili su SAD, EU i Misija OEBS na Kosovu.

Pre nekoliko dana na groblju u Kosovu Polju uništeno je 57 srpskih spomenika. Juče popodne je prvo na gornjem groblju u selu Klokot u Kosovskom pomoravlju oskrnavljeno 27 nadgrobnih spomenika. Potom je na pravoslavnom groblju u selu Prilužje, opština Vučitrn, sinoć pre ponoći minirana najveća grobnica, porodice Anđelković.

Po informacijama Kosovske policije u toku noći oskrnavljeno je i 50 grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu. Na groblju u selu Plemetina, opština Vučitrn, oskrnavljene su tri grobnice, a na groblju u Miloševu zapaljena je kapela i uništeno nekoliko grobova. Na spomenik ubijenoj deci u Goraždevcu pucano je iz vatrenog oružja.

Predsednik srpske opštine Srbica na Kosovu i Metohiji Dejan Tomašević izjavio je danas da su nepoznati počinioci u selu Suvo grlo, u opštini Srbica polomili i potpuno uništili šest nadgrobnih spomenika.

(Agencije)

Pogledajte još