Riza Halimi preti: Bez oružja se ništa ne rešava!

Riza Halimi, lider Pokreta za demokratsko delovanje i poslanik u Skupštini Srbiji, pozvao je Albance s juga Srbije na rat posle protesta koji je održan juče u centru Preševa zbog uklanjanja spomenika OVPBM.

On je rekao da problemi između vlasti u Beogradu i Albanaca na jugu Srbije nastaju zbog toga što Vlada sve odluke o sudbini Albanaca donosi bez njih.

- Jesmo li mi kolonijalna gubernija pa neko iz Beograda mora da odlučuje o nama, kao da nema nikog sposobnog u Preševu, Bujanovcu i Medveđi - dodao je Halimi.

Više hiljada Albanaca iz Preševa i okoline okupilo se juče u podne na centralnom gradskom trgu, na mestu sa kojeg je u nedelju uklonjen spomenik poginulim pripadnicima OVPMB.

Na mestu uklonjenog spomenika nalazi se improvizovan prostor ograđen trakom za odlaganje cveća, gde su građani tokom jutra polagali vence i čekali.

U prisustvu predstavnika lokalnih partija, s predsednikom opštine Ragmijem Mustafom i poslanikom Rizom Halimijem na čelu, dve Albanke su pročitale deklaraciju (vidi okvir) usvojenu na sastanku svih predstavnika lokalne vlasti povodom situacije nastale posle uklanjanja spomenika.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još