Rizično: Svaka treća Novosađanka ne ide kod ginekologa dve godine

To istraživanje obavljeno je na uzorku od 524 Novosađanke, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Skoro svaka druga stanovnica Novog Sada mlađa od 30 godina (48 odsto) odlazi na ginekološke preglede na svakih šest meseci, dok to čini samo pet odsto žena starijih od 50 godina. Istovremeno, kako je utvrđeno anketom, čak 17 odsto žena mlađih od 30 godina i isto toliko njih starosne dobi između 30 i 40 godina odlaze ginekologu jednom u nekoliko godina.

Najzabrinjavajući rezultati odnose se na sugrađanke starije od 50 godina, od kojih čak 46 odsto odlazi na ginekološke preglede jednom u nekoliko godina.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof dr Vesna Kopitović istakla je da se svake godine u Srbiji otkrije novih 1400 žena koje dobiju rak grlića materice, a da 400 žena umre od ove bolesti.

Ona je rekla da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od grlića materice, a na petom po smrtnosti, i ukazala na neophodnost bolje preventive.

"Poražavajuće je da u Vojvodini godišnje strada 145 žena od ove bolesti. Problem je rešiv uz prevenciju i redovne preglede u okviru nacionalnog programa, koji kod nas, nažalost, nije zaživeo", kazala je Kopitovićeva.

Dodala je da je reč o pregledu koji traje samo 10 minuta, koliko je potrebno za uzimanje PAPA brisa, što ima neprocenjivu vrednost u prevenciji karcinoma grlića materice.

U 160 zemalja uvedena je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa koji izaziva rak grlića materice, dok u Srbiji još ne postoji nacionalni program vakcinacije, već treba da počne tek 2016. godine, rekla je Kopitovićeva.

(Beta, 021.rs)

Pogledajte još