Pokrenuta Svetska digitalna biblioteka

PARIZ, 21. aprila 2009. (Beta) - Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) i 32 partnerske institucije iz celog sveta u utorak su pokrenule Svetsku digitalnu biblioteku, sajt sa materijalom biblioteka i arhiva iz celog sveta.

Kako se navodi u saopštenju UNESKO-a, na sajtu www.wdl.org nalaze se rukopisi, mape, retke knjige, filmovi, zvučni zapisi i fotografije. Pristup materijalu na sajtu je neograničen i besplatan. Svetska digitalna biblioteka funkcioniše na sedam jezika - arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, portugalskom, ruskom i španskom jeziku - i obuhvata sadržaje na više od 40 jezika.

Svetsku digitalnu biblioteku razvio je tim Kongresne biblioteke iz Vašingtona, a tehničku podršku pružila je Biblioteka iz Aleksandrije. Narodna biblioteka Srbije se projektu prikljucila medu prvima, u aprilu 2008, na poziv Kongresne biblioteke iz Vasingtona, kao osma nacionalna biblioteka partner, a Miroslavljevo jevandelje i avangardni časopis Zenit prve su zbirke iz Srbije koje su ušle u kolekciju Svetske digitalne biblioteke.

Pogledajte još