Beograd: Prva žena sveštenik

Kako prenosi Verska informativna agencija, dosadašnji slovački sveštenik u Beogradu Vladimir Ivičjak premešten je u Bački Petrovac. Poznavaoci crkvene istorije smatraju da je Petrak prva stalna sveštenica u istoriji Beograda.

Petrak je je rođena u sremskom mestu Boljevci 1974. godine. Teologiju je studirala u Bratislavi. Udata je i majka dve ćerke. Među vernicima važi kao odmerena, stručna i dobar propovednik.

Petrak je izjavila da se nada da će ispuniti očekivanja vernika i svoje crkve i da shvata da će njeno imenovanje nekima delovati revolucionarno, kao i da će trebati nešto vremena da bude prihvaćena.

Slovačka evangelistička crkva u Srbiji ima oko 49.000 vernika i 25 sveštenika, među njima je pet žena. Ustav crkve ne zabranjuje da žena bude i biskup.

Smatraju da je to u skladu sa Hristovim učenjem o potpunom izjednačavanju muškaraca i žena. Kada sadašnjem biskupu krajem iduće godine istekne mandat, neka od sveštenica će imati priliku da se kandiduje.

Ova crkva, kao i većina protestantskih, ima žene u sveštenstvu već dvadesetak godina. U Nemačkoj ih je nekoliko i biskupkinja. Pravoslavna i katolička crkva, kao i brojne male verske zajednice, iz teoloških razloga odbijaju mogućnost ženskog sveštenstva.

Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.