ŽIVE U GREHU: Hrvatski sveštenik odbio da krsti dete homoseksualnog para

Odbijanje sveštenika Kristijana Zeba s riječkih Srdoča da krsti dete začeto veštačkom oplodnjom ženskog homoseksualnog para izazvalo je buru reagovanja u Hrvatskoj, a riječka Nadbiskupija se još nije oglasila.

Svetovna javnost nije sva na strani sveštenika, koji je ostao dosledan, jer smatra da je takav čin protiv crkvenog učenja i da dete neće biti odgajano u duhu katoličke vere.

Argument sveštenika je da je homoseksualni par već u grehu, jer žive u suprotnosti sa učenjem katoličke crkve.

- Sami dobro znamo da je nauk katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo - kaže sveštenik Zeba, preneo je Tanjug.

Sveštenik je o svemu vernike obavestio na Fejsbuku i upozorio da vređanja nema.

- Meni je savest potpuno čista i mislim da je to jedino ispravno - rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogo čemu se ne slaže sa Zebom. Smatra da Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

- U teološkom smislu, mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hrišćanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga onoga koji ga prima, pa ni njegovih roditelja - kaže Grozdanov.

Dodaje da bi Crkva trebalo da uključuje i da funkcioniše na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još