Ministar: Sveti Sava nema versku dimenziju, deca Bošnjaka se ne primoravaju da slave

U intervjuu agenciji Beta, Obradović je rekao da decu niko ne primorava da učestvuju u obeležavanju školske slave i da se ona širom Srbije obeležava na različite načine u znak sećanja na čoveka koji je utemeljio školu na ovim prostorima i negovao ideju tolerancije.

- Niko decu ne primorava da učestvuju u obeležavanju školske slave, školska slava se u Srbiji obeležava na veoma različite načine - od organizovanja izložbe crteža, recitacija i priredbi. Negde takođe učestvuju i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali sve je to u funkciji obeležavanje školske slave i nema versku dimenziju - rekao je Obradović.

Govoreći o značaju obeležavanja školske slave, ministar je podsetio da je Sveti Sava bio veoma obrazovan čovek, da je govorio više svetskih jezika i da je "utemeljio školu" u Srbiji.

Obradović je podsetio i na državničku ulogu Svetoga Save i posredovanje u sklapanju mira.

- Obeležavanje Svetog Save je prilika za sve nas u prosveti da se podsetimo zašto se baš taj praznik obeležava kao školska slava. Reč je o velikom čoveku za svoje vreme i očigledno za vekove koji su došli posle njega, jer je bio veliki prosvetitelj i veoma obrazovan. Utemeljio je školu, podržao obrazovanje, radio na pomirenju i negovao toleranciju i poštovanje mišljenja drugih - rekao je Obradović.

Ministarsvo prosvete je ranije školama preporučilo da svetosavske priredbe održe 25, umesto 27. januara kako bi u obeležavanju škloske slave učestvovalo što više roditelja, đaka i predstavnika lokalnih samouprava. Sveti Sava se inače u školama obeležava kao radni, ali nenastavni dan.

Pogledajte još