Ateisti stavili Svetog Savu na gej zastavu

0

Ateisti Srbije najavili su tribinu “Rastko Nemanjić – prosvetitelj Od mita do stvarnjosti?” plakatom na kojem se lik Svetog Save nalazi na gej zastavi. Tribina je zakana za 7. februar u Domu omladine a burna rasprava na Fejsbuku je već počela.

Uz komentare “Seme vam se zatrlo” i prozivanja majki neki su čak napisali kako “spremaju batine”.

Dveri su ocenile stav Ateista Srbije, kao još jednu u nizu provokacija, dodajući da će podneti krivične prijave protiv organizatora ove uvredljive tribine.

U konsultaciji s našim pravnim timom podnećemo krivične prijave protiv organizatora te uvređujuće tribine, kao i onih ko im je dozvolio da je održe. Svim zakonskim silama trudićemo se da zabranimo vređanje vernika, a njih je 80 odsto u Srbiji – rekli su za Kurir iz Dveri.I pored oštre pobune vernika, Ateisti Srbije ne nameravaju da otkažu svoju tribinu planiranu za 7. februar, već se i dalje pitaju da li je Sveti Sava simbol ljubavi i tolerancije ili „surovi istrebitelj verskih i političkih protivnika“.

Marko Ekmedžić, predsednik Ateista Srbije, kaže za Kurir da će i pored pretnji koje su dobili održati planiranu tribinu.
– Regularno ćemo održati tribinu jer verujemo u sistem pravne države. Zato ćemo da prosledimo policiji sve strašne pretnje koje smo dobili od neistomišljenika. Na tribini će govoriti stručnjaci i vrsni poznavaoci istorije.

Niko ne planira bilo koga da vređa, već samo da razbije mit o Svetom Savi kao prosvetitelju, jer on, iako je izuzetna istorijska ličnost, što ne sporimo, nije bio prosvetitelj – objašnjava Ekmedžić. Na pitanje zašto je Sveti Sava oslikan na gej zastavi i da li je to uvredljivo za vernike, on odgovara da je vređanje stvar percepcije.

Sam osećaj uvređenosti nije solidan argument. Uvreda je ono što neko percipira kao uvredu. Ova zastava može da bude i simbol radosti i lepote, naravno i LGBT, ali niko od nas ne šalje uvređujuću poruku – izričit je Ekmedžić.

Kurir

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.