Faktor plus: SNS najjači, slede DS i SPS

Istraživanje je obavljeno tokom ovog meseca na uzorku od 1.280 punoletnih ispitanika sa teritorije cele Srbije, a anketa je sprovedena telefonom.

Među strankama koje bi prošle cenzus od pet odsto, prema istraživanju agencije Faktor plus, nalaze se Demokratska stranka Srbije sa podrškom od 7,3 odsto, Ujedinjeni regioni Srbije za koje bi glasalo 5,2 odsto građana i Liberalno demokratska partija sa 5,1 odsto.

Lider stranke sa najvećom podrškom među građanima je Aleksandar Vučić iz SNS za koga se izjasnilo 56 odsto ispitanika, a za njim slede Dragan Đilas iz DS i Ivica iz SPS sa po 23 odsto podrške.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić rekao je danas na konferenciji za novinare da je Aleksandar Vučić uspeo da zadobije podršku građana na temelju borbe protiv korupcije, ali je dodao da ostaje da se vidi koliko će u toj borbi biti rezultata.

"To može biti mač sa dve oštrice", ocenio je Pejić i dodao da građani smatraju da borba protiv korupcije nije završena i da očekuju rezultate.

Pejić je rekao i da DS i SPS beleže blagi pad podrške u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Kao razlog za to je naveo sukob u DS-u i otvaranje pojedinih afera u kojima se pominju funkcioneri te stranke.

Za SPS je kazao da ima nezahvalnu ulogu da se bavi pitanjem Kosova i Metohije.

Na četvrtom mestu lidera stranaka koji najviše ulivaju poverenje građana nalazi se Vojislav Koštunica iz DSS za koga se izjasnilo 11 odsto građana, a potom slede Jovan Krkobabić iz PUPS sa devet odsto, Mlađan Dinkić iz URS sa šest odsto i Čedomir Jovanović iz LDP sa pet odsto podrške.

Na eventualne prevremene izbore bi izašlo 38,6 odsto građana, dok je njih 36,1 odsto odgovorilo da nije sigurno, a 25,3 odsto je reklo da neće glasati.

Na pitanje koja bi tema mogla da uzrokuje pad vlade, građani su najviše odgovorili da je to borba protiv korupcije, a potom su naveli i eventualni spor u vladajućoj koaliciji oko raspodele funkcija.

Kao najveće neuspehe sadašnje vlade gradjani navode izostanak povoljnih rezultata u rešenju kosovskog pitanja, 54 odsto, a potom slede nedovoljan ekonomski razvoj i nezaposlenost koji najviše brinu građane.

(Agencije)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.