Novinari iz Evrope o skrivenoj kameri: Veliki promašaj ili Dačić "mačo men"

Marija Serena Natale, novinarka spoljnopolitičke redakcije italijanskog dnevnika “Korijere dela sera”, ima pozitivan utisak jer je Dačić reagovao kontrolisano.

"Zadržao je zvaničan stav, nasmejao se, ali nije dozvolio da ga obuzme euforija zbog te šale. Atmosfera je očigledno bila opuštena, ali je on imao otklon. Ne bih mogla da zamislim kako bi se u takvoj situaciji ponašao Silvio Berluskoni, naš bivši premijer, mada on voli da se šali", kaže Nataleova.

Drago Hedl, reporter hrvatskog “Jutarnjeg lista”, očekuje dvojaku reakciju javnostii u Srbiji i van nje.

"Oni koji razumeju šta se desilo biće kosternirani smatraće da je to bio Dačićev veliki promašaj da nije znao sa kime razgovara, većinski deo javnosti će mu povlađivati pošto je ispao mačo. Mislim da bi i u Hrvatskoj premijer dobio većinski plus. U ozbiljnom političkom kontekstu neće dobiti plus zato što su u inostranstvu ljudi osetljivi kada političari dozvole sebi da upadnu u takve zamke", smatra Hedl.

Marta Razboršek, dopisnica Radio-televizije Slovenije iz Beograda, ocenjuje da nakon Dačićevog gostovanja u skrivenoj kameri, u inostranstvu mogu da pomisle samo da u Srbiji imamo lude emisije.

"Dačiću ovo neće naštetiti, ali jednostavno ne znam šta da mislim o toj produkciji i televiziji koja je prikazuje, to je dno dna",
navodi Razboršekova.

Neki se zgražavaju, nekima duhovito

Diplomata Ognjen Pribićević je ocenio da će se poslednji Dačićev gaf različito odraziti na njegov ugled i ugled Srbije u svetu. Kao što se u Srbiji pojedini zgražavaju, dok je drugima to duhovito i interesantno, tako će i u Evropi dočekati tu skrivenu kameru.

"U Nemačkoj, Švedskoj ili Holandiji to neće naići na odobravanje i sigurno će uticati na pad imidža Dačića i Srbije, ali će u južnom delu Evrope, kojem Srbija pripada po kulturološkom bekgraundu i gde su norme ponašanja labavije, taj nesvesni potez premijera verovatno dobiti podršku", dodao je Pribićević.

Direktor agencije Pragma Cvijetin Milivojević je ocenio da je skrivena kamera sa Dačićem degradacija institucije premijera, ali Srbije. On je naveo da je slučaj samo potvrdio estradni manir komunikacije premijera.

"Snimak obesmišljava napore vladajuće koalicije da se u svetu pokaže državotvornom i evropski orijentisanom, a u Srbiji da se razlikuje od prethodne vlasti", rekao je Milivojević.

(Blic, NUNS)

Pogledajte još