Ujedinjene nacije u Srbiji obeležile svoj dan otkrivanjem murala o biodiverzitetu Srbije (FOTO)

Ujedinjene nacije (UN) u Srbiji obeležile su 78. godina postojanja te svetske organizacije otkrivanjem murala na kojem su predstavljeni biodiverzitet i ekosistem Srbije.

Mural su u Beogradu, na zgradi sedišta UN u Srbiji, kreirali Marija i Stefan Šoln, a prikazan je divlji svet Srbije, poput balkanskog risa, mrkog medveda, apolon leptira, orla krstaša i mnoge druge vrste, navedeno je u saopštenju.

Na muralu su i biljne vrste koje dodatno naglašavaju raznolikost ekosistema Srbije.

Foto: Goran Zlatković

Stalna koordinatorka UN Fransoaz Žakob istakla je važnost biodiverziteta i njegove povezanosti sa Zelenom agendom Srbije.

- Biodverzitet je ključan za očuvanje života na planeti, a zaštita srpskih ekosistema je naša zajednička odgovornost. Prikazujući lepotu i jedinstvenost biodiverziteta Srbije, ovim muralom želimo da podignemo svest i inspirišemo akciju celog društva i promovišemo rešenja zasnovana na prirodi - rekla je ona.

Predstavnica Generalnog sekretara i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita istakla je da su "obnova i očuvanje prirode ključni za negovanje miroljubivih društava".

Podsetila je i na osnovno zalaganje UN – za mir, rekavši da je "fokus na prevenciji, dijalogu i medijaciji kako bi se smanjile podele, sprečili konflikti i osiguralo da sve zajednice imaju ulogu u zajedničkoj budućnosti".

Foto: Goran Zlatković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su prioriteti Srbije u UN pre svega zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, promocija i očuvanje mira i bezbednosti na međunarodnom nivou, kao i doprinos sprovođenju Ciljeva UN za održiv razvoj.

- Na Samitu o Ciljevima održivog razvoja u Njujorku, septembra ove godine, najavili smo i prioritetne oblasti delovanja u predstojećem periodu u različitim oblastima, počev od poljoprivrede, preko obrazovanja i nauke, do borbe protiv klimatskih promena. Zaštita životne sredine i razvoj nauke su pitanja koja je Srbija prepoznala kao ključna za dalji razvoj - rekao je Dačić.

Dodao je da će Srbija nastaviti da bude "pouzdan i predvidiv partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru UN".

Dan Ujedinjenih nacija se slavi na godišnjicu stupanja na snagu Povelje Ujedinjenih nacija 1945. godine. Ujedinjene nacije su zvanično nastale ratifikacijom tog osnivačkog dokumenta u većini država-potpisnica, uključujući i svih pet stalnih članova Saveta bezbednosti.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još