fbpx

Crni dani za australijski sport

"Naša saznanja su šokantna i zgadiće navijače u Australiji", rekao je Kler.

Komisija koja se bavi suzbijanjem kriminala (ACC) je tokom jednogodišnje istrage u "Projektu Aperio" pronašla dokaze o nameštanju utakmica i raširenoj upotrebi nedozvoljenih supstanci, među kojima su peptidi, hormoni i ostale droge.

Takođe je otkriveno i da su se kriminalne grupe uključile u distribuciju i prodaju nedozvoljenih susptanci.

Čelnici dva najpopularnija takmičenja u Australiji, Australijske fudbalske lige i Državne ragbi lige, objavili su da sarađuju s vlastima, ali i da su počeli svoje istrage.

U izveštaju AC C-a navodi se da su neki treneri i članovi stručnih štabova dozvoljavali upotrebu nedozvoljenih supstanci, a "neke od njih nisu bile dovoljno testirane, pa niko nije bio siguran da li mogu ljudi da ih koriste".

Državna policija sumnja na nedozvoljeno klađenje, pošto je na jednu fudbalsku utakmicu u lokalnim kladionicama uloženo mnogo novca. Takođe je saopšteno da je taj meč privukao neobično mnogo pažnje u Aziji.

"Ovo je najcrnji dan u istoriji australijskog sporta", rekao je bivši direktor Australijske anti-doping agencije Ričard Ings.

Imena pojedinaca i klubova nisu objavljeni, ali su pojedini dokazi prosleđeni australijskoj državnoj i federalnoj policiji.

Predsednik Svetske anti-doping agencije Džon Fejhi rekao je da nije iznenađen izveštajem ACC-a.

"To nam govori koliko je dubok problem u zemlji koja se ponosi fer-plejom", rekao je Fejhi.

Predsednik Olimpijskog komiteta Australije Džon Kouts rekao je da se dugo borio za šira ovlašćenja u istragama anti-doping agencija i za uvećane kazne za varalice.

"Rukavice su skinute", rekao je Kouts.

Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.