Kfor: Srpski mediji preteruju, nije bilo opasnosti za Dečane

Novicki je u izjavi Tanjugu preneo da je Kfor u 10 sati, posredstvom kosovske policije, upoznat s protestom koji je bio najavljen. S tim u vezi je negirao izveštaje da je Kfor pojačao svoje snage na terenu u Dečanima, naglasivši da su te informacije pogrešne.

"Demonstranti su oko 11.15 časova došli do prvog punkta na putu ka manastiru Dečani, noseći mali broj plakata i uz pratnju medija. Oko 11.35 sati su ti ljudi, u pratnji Kosovske policije i malog broja pripadnika Kfora, sprovedeni do drugog punkta iznad ulaza u manastir. U 12.15 sati protest je bio okončan. Demonstranti nisu došli dalje od drugog punkta, bili su mirni i pored toga pod kontrolom Kosovske policije i Kfora", tvrdi Novicki.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih incidenata i demonstranti su se u 12.15 sati mirno razišli.

"Izveštavanje u srpskim medijima, prema mišljenju Kfora, preterano je i ne prikazuje realnost na licu mesta u Dečanima", kazao je Novicki.

On je naglasio da se radilo o demonstrantima koji su nešto više od sata iskoristili svoje pravo na demonstracije, kao što to čine i građani u Srbiji, ali i svuda na svetu.

Zbog toga je, kako je naveo, nerazumljivo da se "pravi ovakvo raspoloženje" u medijima, pa je preporučio da se pozove Kfor da bi se o događajima na terenu dobile prave informacije, jer su mirovne snage prisutne na terenu.

Istovremeno je Novicki, u ime Kfora, pozvao sve strane da se uzdrže od korišćenja "rasplamsavajućeg govora i pravljenja negativnog raspoloženja".

"Delovanje kao danas ne pomaže nijednoj strani", naglasio je on.

Kako se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi, zbog pretnji rukovodstva opštine Dečani i grupa koje danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namere da danas protestuju pred manastirom, iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić, odlučio je da zatvori kapije manastira za sve posetioce, prvi put u poslednjih 13 godina.

(Izvor: B92)

Pogledajte još