BAFTA nagrade: Ben Aflek i "Argo" trijumfovali

Mjuzikl "Jadnici" Toma Hupera ipak je trijumfovao u najviše kategorija, ukupno četiri: sporedna ženska uloga, dizajn, zvuk, šminka/frizura.

Premda je sa deset nominacija predvodio kandidate za nagrade, film "Linkoln“ Stivena Spilberga dobio je samo jedno priznanje. Glumac Danijel Dej Luis nagrađen je u kategoriji za najboljeg glumca, jer je maestralno tumačio lik američkog predsednika Abrahama Linkolna.

Najboljom glumicom proglašena je Emanuel Riva koja sjajno dočarava portret starije osobe rastrgnute između bolesti, smrti i ljubavi u filmu "Ljubav“ Mihaela Hanekea, najboljem ostvarenju van engleskog govornog područja.

Najnoviji film iz serijala o agentu 007, ostvarenje "Skyfall“ reditelja Sema Mendesa, proglašen je najboljim britanskim filmom.

„Svi smo imali velika očekivanja od filma i ovo je zaista šlag na torti“, izjavio je reditelj Mendes prilikom preuzimanja nagrade.

(old_image)
Danijel Dej Luis (Beta/AP)

Nagradom za sporednu mušku ulogu okitio se Kristof Valc. Nakon uspešne saradnje sa Kventinom Tarantinom u filmu "Prokletnici“, ovaj dvojac uspešno je sarađivao i na novom Tarantinovom filmu „Đangova osveta“, u kojem Valc briljira, tvrdi kritika.

Sasvim očekivano nagrada u kategoriji za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke mlade En Hatavej koja oduševljava izvedbom u filmu "Jadnici“, u ulozi nesrećne Fantine. Njena interpretacija pesme "I Dreamed a Dream“ izmamila je aplauze i hvalospeve širom sveta, a mnogi joj predviđaju trijumf i na dodeli Oskara.

U kategoriji najboljih kratkometražnih igranih ostvarenja pobedio je "Plivač“ Line Remzi, Pitera Karltona Dajermida Skrimšoa.

Najboljim originalnim scenariom okitio se Kventin Tarantino za ostvarenje "Đangova osveta“ dok je za najbolji adaptirani scenario nagrađen Dejvid O’ Rasel za film "U dobru i u zlu“.

(old_image)
En Hatavej (Beta/AP)

U kategoriji najboljih dokumentaraca nagrađeno je ostvarenje "U potrazi za Šugarmenom“ reditelja Malika Benđelula koji je i beogradska publika nedavno bila u prilici da pogleda.

Vilijam Goldneberg nagrađen je za montažu filma "Argo“ Bena Afleka, dok je u kategorijama za fotografiju i specijalne efekte odato priznanje filmu "Pijev život“ Anga Lija.

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Tomas Njuman koji je notama odlično dočarao atmosferu u uzavrelom filmu o Džejmsu Bondu, dok je za zvuk nagrađena ekipa koja je radila na Huperovim "Jadnicima“.

Za šminku i frizure nagrađena je Lisa Vestkot koja je takođe radila na "Jadnicima“, dok je Žaklin Duran zahvaljujući radu na filmu "Ana Karenjina“ trijumfovala u kategoriji za kostime.

Najboljim debitantima protekle godine proglašeni su reditelj Bart Lejton i producent Dimitri Doganis koji potpisuju ostvarenje "The Imposter“.

Kada su u pitanju animirana ostvarenja, najboljim dugometražnim fimom proglašeno je ostvarenje "Hrabra Merida“, dok je u kategoriji kratkometraže trijumfovala animacija "The Making of Longbird“.

Britanski reditelj Alan Parker, najpoznatiji po zatvorskom trileru "Ponoćni ekspers“ i drami o građanskim pravima u Americi "Misisipi u plamenu“, dobio je počasnu nagradu BAFTA za životno delo.

(old_image)
Kventin Tarantino (Beta/AP)

Spisak dobitnika i nominovanih u najvažnijim kategorijama izgleda ovako:

Najbolji film

Argo
Jadnici
Pijev život
Linkoln
00.30 – Tajna operacija
Najbolji britanski film
Skyfall
Ana Karenjina
The Best Exotic Marigold Hotel
Jadnici
Sedam ludaka
Najbolji reditelj
Ben Aflek – Argo
Ketrin Bigelou – 00.30 – Tajna operacija
Mihael Haneke – Ljubav
Ang Li – Pijev život
Kventin Tarantino - Đangova osveta

(old_image)
Ang Li (Beta/AP)

Glavni glumac

Danijel Dej Luis – Linkoln
Ben Aflek – Argo
Bredli Kuper – U dobru i u zlu
Hju Džekmen – Jadnici
Hoakin Finiks – Master
Glavna glumica
Emanuel Riva - Ljubav
Džesika Častejn – 00.30 – Tajna operacija
Marion Kotijar – Rđa i kost
Dženifer Lorens – U dobru i u zlu
Helen Miren – Hičkok
Sporedni glumac
Kristof Valc – Đangova osveta
Alen Arkin – Argo
Havijer Bardem – Skyfall
Filip Simor Hofman – Master
Tomi Li Džons - Linkoln

Sporedna glumica

En Hatavej – Jadnici
Ejmi Adams – Master
Džudi Denč – Skyfall
Seli Fild – Linkoln
Helen Hant - Sesija
Najbolji originalni scenario
Đangova osveta – Kventin Tarantino
Ljubav – Mihael Haneke
Master – Pol Tomas Anderson
Moonrise Kingdom – Ves Anderson, Roman Copola
00.30 – Tajna operacija – Mark Boal
Najbolji adaptirani scenario
U dobru i u zlu – Dejvid O’ Rasel
Argo – Kris Terio
Žveri južnjačkih divljina – Lusi Ejlibar, Ben Zejtlin
Pijev život – Dejvid Megi
Linkoln – Toni Kušner

(B92/BETA)

Pogledajte još