Od svake prosečne plate država uzme 30.000 dinara

0

Platu daleko ispod republičkog proseka tokom prošle godine primalo je čak 282.383 zaposlenih, a čekove sa 1.000 evra imalo je tek 33.672 srećnika, pa je većini zaposlenih ostalo samo da mašta o ovakvim prihodima.

Poslodavci, međutim, za tako loš prosek ne krive samo zaostalu privredu, već i način na koji država opterećuje zarade.

Prosečna plata od 46.923 dinara, koju radnik podigne na kraju meseca, njegovog poslodavca košta 76.925 dinara. Razliku od 30.001 dinar daje upravo za poreze i doprinose, a taj je iznos za čak 50 odsto veći od iznosa republičke minimalne zarade (20.010 dinara)..
Kako računaju u Uniji poslodavaca Srbije, porezi i doprinosi na zaradu umanjuju bruto platu za čak 63,97 odsto što je jedno od najvećih nameta poslodavacima u Srbiji pa iz tog razloga zahtevaju da država promeni formulu ubiranja prihoda.

U UPS kažu da ”razumnije” oporezivanje imaju i daleko razvijenije zemlje kao što su Danska, Luksemburg, Slovenija, Irska, Malta… pa je ”zadnji čas” da i Srbija otvori ovu temu.

– U okviru reforme poreskog sistema potrebno je što pre smanjiti stope poreza i doprinosa (do 50 odsto) za primarne poljoprivredne proizvođače, zanatlije, tekstilnu industriju i preduzetnike bar u prve dve godine poslovanja, jer oni spadaju u sektore sa najnižim primanjima, a njihova delatnost je niskoprofitna – ocenjuje Dragoljub Rajić iz UPS.

Ipak, čini se da u ovoj godini neće biti pomaka u tom pravcu tim pre što je Ministarstvo finansija već napravilo projekciju da bi u 2013. mogli da prikupe 53 milijarde dinara samo od poreza na dohodak građana što je za 20 milijardi više od, primera radi, prihoda od carina.

Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.