NEOBIČNE "IZBEGLICE": Nekoliko desetina norveških milijardera se preselilo u Švajcarsku

Zbog novog zakona o poreskoj politici koji je u Norveškoj stupio na snagu u novembru 2022. godine, nekoliko desetina bogatih Norvežana preselilo se u Švajcarsku.

Švajcarska je odranije poznata po umerenoj poreskoj politici prema strancima, a prema podacima "Fajnenšel tajmsa" od prošle jeseni u tu zemlju se preselilo 36 Norvežana, piše francuski "Mond".

Jedan od njih je i norveški "kralj nekretnina" Tord Uendad Kolstad, čije se bogatstvo procenjuje na 182 miliona evra, kupio je kuću na obali jezera u Lucernu i rekao da se preselio zbog manjeg poreza.

Prema podacima ambasade Norveške u Švajcarskoj, oko 5.000 Norvežana živi u Švajcarskoj, od kojih su više od 430 članovi Norveškog kluba Švajcarska, koji predlaže kulturne događaje, tradicionalne festivale i mesečne sastanke u osam gradova.

Takođe, u zemlji postoje dve internet prodavnice norveških namirnica, kao i norveški saloni lepote.

Vlasti u Lucernu oduševljene su novim doseljenicima, pre svega zbog povećanih prihoda koje imaju od njih, jer, kako kažu, taj novac može da se iskoristi za obnovu škola, izgradnju pozorišta, kulturnu i turističku infrastrukturu.

Izvor: Novosti Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još