Ponovo ilegalni izvoz šećera?

Prema evidenciji poljoprivredne inspekcije u Srbiji zvanično nema nestašice šećera i u tom smislu ne bi trebalo da tržištu preti neka opasnost, izjavio je ministar trgovine i turizma Bojan Dimitrijević. Budući, međutim, da šećera u prodavnicama ipak nema, najverovatnije je, prema njegovim rečima, da se opet desio neki ilegalni izvoz koji niko nije uspeo da registruje.

„Pratićemo razvoj događaja, ali tu je pre svega važna uloga Ministarstva poljoprivrede koje je prošle sedmice održalo sastanak sa proizvođačima šećera i ako se bude dalje komplikovala situacija, Vlada će sigurno intervenisati na odgovarajući način“, rekao je Dimitrijević. On je podsetio da je bilo razmatranja ideja i o mogućem interventnom uvozu i mogućem smanjivanju prelevmana, ali se o tome zasad ne razmišlja jer je EU protiv takvih rešenja. Ministar trgovine, turizma i usluga najavio je juče i da bi do kraja godine trebalo da se privatizuju beogradski hoteli „Slavija“ i „Intekontinental“. „Za kupovinu hotela 'Interkontinental' su zainteresovani vrlo ugledni lanci hotela“, rekao je Dimitrijević i dodao da će uskoro biti završena i strategija restrukturiranja „Geneksa“.

Na sastanku sa direktorima turističkih organizacija gradova i opština Srbije, on je rekao da je na osnovu Zakona o javnim skijalištima formirano Javno preduzeće za upravljanje javnim skijalištiima. U osnovnoj nadležnosti tog preduzeća, između ostalog biće investiranje i održavanje javnih skijališta, a ono će imati glavnu ulogu u razvoju skijaškog i planinskog turizma, rekao je Dimitrijević. Prema njegovim rečima, zakon je definisao koja će skijališta biti proglašena onima od javnog značaja, pa su skijališta na Kopaoniku, u dogovoru sa „Geneksom“, data na upravljanjae javnom preduzeću, koje će upravljati i skijalištima na Staroj planini.

Dimitrijević je kazao da je ovih dana Vladi Srbije upućen predlog izmena Zakona o turizmu u kome je predloženo formiranje državne agencije za razvoj turizma, koja bi trebalo da postane ključna institucija u promociji i podsticaju razvoja turizma Srbije. Do kraja godine bi trebalo da počne sa radom i kongresni biro koji će funkcionisati u sastavu Turističke organizacije Srbije, naveo je on. Kako je kazao Dimitrijević, Ministarstvo turizma se sprema i da ustanovi godišnju nagradu za turizam u 11 kategorija koja će ocenjivati uglavnom ekonomski aspekt razvoja te privredne grane. Načelnik ministarstva Ljuba Jovanović rekao je da će se do kraja avgusta ustanoviti pravilnik o kategorizaciji turističkih mesta na osnovu koga će biti određivane turističke takse i naknade. (“Pregled”)

Pogledajte još