Povredio se- Uroš Nejaki preleteo 1000 km, vraćaju ga avionom iz Poljske

Nakon što specijalnim avionom za transport ugroženih životinjskih vrsta sleti na aerodrom u Beograd, rendžeri „Rezervata Uvac“ prebaciće ga u volijeru Centra za oporavak ptica u podnožju uvačkih litica, gde će boraviti do povratka u prirodu.

Zahvaljujući međunarodnoj saradnji zaljubljnika u „nebeskog kralja“, Uroš Nejaki dobiće i treću šansu za novi životni početak. Prstenovani orlić star tri godine, pronađen je prošlog avgusta u Poljskoj, a vest da u Varšavskom zoološkom vrtu odmara izmorena krila u Novu Varoš su poslali poljski ornitolozi posredstvom kolege dr Saše Marinkovića iz Beograda.

- Uroš Nejaki je od rođenja bio bolešljiv i dugo je proveo u uvačkoj volijeri, a kada je prošlog leta iz nje vraćen u prirodu, doživeo je novi peh. Napao ga je odrasli suri orao i isperušao mu krila, pa je punih šest meseci, čekajući novo perje, nemoćan obigravao oko hranilišta na Rastokama. Poslednji put je uočen dvadesetak dana pre nego što je nestao, a za sve je pravo iznenađenje bila vest da se zbog povrede noge prizemljio u Poljskoj, puna 1.102 kilometra od gnezda - kaže ornitolog dr Saša Marinković. Uroš Nejaki je sedmi beloglavi sup iz kolonije orla lešinara u kanjonu Uvca koji je dobio veterinarsku pomoć u inostranstvu, a ovdašnji orlovi lečili su se i u Grčkoj, Izraelu, Turskoj...

(old_image)

- Uroš Nejaki je napravio pravi podvig, ali dužina njegovog leta nije veliko čudo za beloglavog supa. Među ovdašnjih 185 orlova lešinara, koliko ih je zvanično evidentirano, mnogi su pravi svetski putnici, a rekorder je beloglavi sup Ali-baba koji je stigao do 3.450 kilometara dalekog Jemena. Drugi su pak vezani za rodnu koloniju, poput Konstantina koji je nedavno odleteo do Bugarske i nakon pređenih 250 kilometara odlučio da se istog dana vrati u kanjon Uvca - kaže Slobodan Ljubojević, direktor preduzeća „Rezervat Uvac“.

Spaseni od istrebljenja

Kolonija beloglavog supa u kanjonu Uvca jedna je od najvećih u ovom delu Evrope. “Pre dve decenije u Srbiji je bilo samo nekoliko parova supova. Opšta podrška očuvanju te vrste omogućila nam je da ih možemo naseliti na Staru planinu, odakle su nestali pre 60 godina, ili na područje Republike Srpske, koje su napustili pre 20 godina”, kaže dr Saša Marinković

(BLIC)

Pogledajte još