Saveti i predlozi: Kako da odaberete što snažniju lozinku

U trenutku kada treba da izaberemo desetak karaktera koji će nas uvesti u novu oblast digitalnog sveta, mnogi od nas olako kreiraju svoju lozinku, ne očekujući da tako postaju laka meta hakerskih napada.

Evo nekoliko saveta magazina "Tajm" koje biste mogli da uzmete u obzir kada sledeći put budete osmišljavali vašu šifru.

Neka lozinka bude dugačka.
Uglavnom se preporučuje osam karaktera, ali je recimo četrnaest mnogo bolja opcija. Ako servis kojem pristupate ne sadrži ograničenja, nemojte se ni vi ograničavati.

Kombinujte slova i cifre, koristite mala i velika slova, kao i znake interpunkcije ukoliko je to dozvoljeno.

Izbegavajte reči iz rečnika, čak i kada dodajete cifre ili simbole.
Postoje programi koji mogu da krekuju šifre jednostavnom pretragom poznatih reči. Jedan od trikova kojim se možete poslužiti jeste da nekoliko cifara ubacite usred reči, kao na primer „ši123fra456d“ umesto „šifra123456“. Još jedan trik koji možete da iskoristite je da vašu šifru sačinjavaju prva slove neke rečenice, stiha iz omiljene pesme ili filmskog citata.

Igrajte se karakterima.
Umesto nule koristite slovo „O“, umesto slova „S“ možete upotrebiti oznaku za dolar, a oznaka za evro može da zameni „E“.

Nije pametno da koristite učestale reči, kao ni vaše ime, ime vaše kompanije, rodnog grada ili mesta u kojem živite. Izbegavajte i imena vaših ljubimaca. Brojevi telefona takođe nisu pametan izbor osim ako ne zamenite mesta cifara.

Pretpostavljamo da već znate, ali nije na odmet da podsetimo kako ne bi trebalo nikada da koristite šifre kao što su „password“, „šifra“, „1234“...

(B92)

Pogledajte još