Al Kaida pokrenula časopis na engleskom za buduće ekstremiste

Časopis, objavljen na militantnim vebsajtovima, takođe upozorava Francusku da se povuče iz Malija i nabraju listu 11 javnih ličnosti koje žive na Zapadu, među kojima je i književnik Salman Ruždi, a koje "traži žive ili mrtve za počinjene zločine protiv islama".

AKAP (AQAP) čije je uporište u osiromašenom Jemenu u kome vlada bezakonje, prethodno je planirao kako da obori međunarodne avione, a zapadne vlade smatraju da je ovaj ogranak al Kaide opasan za zemlje Zaliva proizvođače nafte, kao i za glavne puteve isporuke sirove nafte.

U odeljku pod nazivom "Otvoreni izvor džihad", časopis daje uputstva kako da se zapale parkirani automobili uz napomenu "nemojte sipati benzin na sebe", kao i da se polije benzin na put da bi se prouzrokovala saobraćajna nesreća.

U uvodniku časopisa se upozorava Francuska da okonča svoju vojnu intervenciju u Maliju, podsećajući na američko iskustvo u Avganistanu i Iraku, za koje kaže da zbog njih sada "grizu prste od silnog kajanja".

Novi časopis al Kaide poziva svoje borce da napadnu 11 javnih ličnosti na Zapadu, među kojima i Ruždija, čiji roman "Satanski stihovi", izdat 1988, mnogi muslimani smatraju bogohuljenjem.

Među ostalih 11 ličnosti su holandski političar Gert Vilders i kanadsko-somalijski aktivista Ajan Hirsi Ali, obojica oštri kritičari islama, kao i američki sveštenik Teri Džouns koji je javno spaljivao primerke Kurana.

(Blic, Tanjug)

Pogledajte još