Firma iz Emirata stiže u Srbiju, zapošljava radnike za platu i do 10.000 evra!

Telegraf je imao prilike da poseti pogone “Mubadale” u Abu Dabiju i da se na licu mesta uveri u njihov ogroman potencijal, kao i želju da ulažu u Srbiju.

I dok se čeka definitivna potvrda da Arapi otvaraju fabriku čipova u Srbiji, u “Mubadali” diplomatski kažu da se radi na ispitivanju tržišta i da su oni u svakom momentu spremni na to da reaguju ukoliko se ukaže povoljna situacija za posao i da su otvoreni za razgovore.

Prema njihovim rečima, spremni su da ulažu i razvijaju projekte, kao i da ponude upravljanje projektima u oblasti kombinovanih termoelektrana. Postoji i interesovanje za ulaganja u hidropotencijal, ali i u obnovljive izvore energije.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je prilikom posete Abu Dabiju da je posao s “Mubadalom” priveden kraju i da očekuje da će ta velika firma uskoro doći u Srbiju.

- Na tom poslu se radi, već im je i određeno zemljište u Beogradu, što nimalo nije bio lak posao zbog njihovih potreba za blizinom aerodroma, a jedini problem je naći stručnjake u Srbiji za izlivanje silicijuma - otkrio je Vučić.

On je tada najavio da će uskoro biti raspisan i javni konkurs za stručnjake tog kalibra.

Kako Telegraf saznaje, mali broj ljudi stručan je za oblast izlivanja silicijuma, a visokoobrazovani stručnjaci koji budu radili u ovoj fabrici moći će da računaju na zaradu i do 10.000 evra.

Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu pozvala je srpske stručnjake koji rade u inostranstvu da se zaposle u kompaniji “Mubadala” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Sa ovom kompanijom potpisan je predugovor o gradnji fabrike čipova u Srbiji, ali je uslov za realizaciju te investicije da obezbedimo 1.000 stručnjaka za visoke tehnologije, rečeno nam je u Kancelariji za dijasporu.

- Vlada Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore u listu od 1.000 visokostručnih kadrova, koji predstavljaju uslov za realizaciju ugovora za izgradnju fabrike čipova s kompanijom “Mubadala” iz UAE – kažu u Kancelariji za dijasporu, koja će nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu apelu matice.

DINKIĆ: “MUBADALA” ĆE GRADITI FABRIKU U SRBIJI!

U intervjuu za Telegraf, ministar finansija Mlađan Dinkić potvrdio je da je “Mubadala” zainteresovana da u Srbiji izgradi fabriku čipova, i dodao da su razgovori oko tog projekta na samom početku.

- Ta investicija bi, ako se dogovorimo, iznosila čak četiri milijarde dolara. Ovde bi se pravilo “srce” hardvera, što bi značilo da moramo da razvijemo dodatno i neke naučne oblasti kao što je nanotehnologija. To bi bila prava tehnološka revolucija u Srbiji – rekao je on.

Srpski ministar finansija i privrede dodao je da bi izgradnja fabrike čipova bila ubedljivo najveća investicija u Srbiji i da bi tu posao našlo 1.000 visokokvalifikovanih stručnjaka, uključujući tu i naučnike.

- Mi za taj projekat planiramo da pozovemo srpske naučnike u svetu da se vrate. Kompanija iz Emirata zauzvrat traži odgovarajuće zemljište sa dobrom infrastrukturom, blizu beogradskog aerodroma. Kompletna proizvodnja bi se, makar u početku, izvozila – objasnio je Dinkić.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još