Dušan Savković, Ivana Živić i Ana Golović - poznati srpski umetnici izlažu na novogodišnjem Art Hub-u

Dušan Savković (alias Dukatti), jedan je od istaknutijih srpskih umetnika mlađe generacije koji već duži niz godina niže samo uspehe. Ovaj 39 godišnjak iza sebe ima poprilično zavidnu umetničku karijeru. Sebe je utemeljio u svetu likovnih umetnosti još za vreme studija na Novosadskoj akademiji kada je i započeo svoj umetnički poziv. Nećete pogrešiti ako ste ga povezali sa slikama na kojima je naslikan čovek sa nerealno dugačkim rukama, oblacima sa munjama u svim mogućim bojama, letećim parčadima zemlje, modularnim formatima slika poput slagalica, kao i često izrazito crnim pozadinama. Osim slika može Vam se dogoditi da naletite i na njegove skulpture koju su često pravljene od otpada i postavljene na različitim lokacijama. Naime ovaj umetnik Vas lako može iznenaditi u kojim sve oblastima komunicira sa publikom. Osim svih tradicionalnih tehnika od crtanja, slikanja i vajanja koje koristi, ponekad se upušta i u video radove za koje između ostalog dobija prve nagrade. Jedna od takvih nagrada je dobijena od ULUS-a 2022. god na prolećnoj izložbi "Umetnost i društvo". Krajem 2022 god. počinje da uređuje i program u Kulturnoj stanicu u Bukovcu, naselju tik pored Novog Sada, u kojoj je pokrenuo mnoštvo različitih programa kako za decu tako i za odrasle i približio ovu stanicu mapi ozbiljnih kulturnih dešavanja. Aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu i iza sebe ima realizovanih preko sto Izložbi. Trenutno možete pogledati njegovu izložbu u Novom Sadu u galeriji "Na štrafti" do kraja februara 2024 godine.

Ivana Živić (Sarajevo, 1979) je slikarka koja živi i radi u Beogradu.

Njena ulja na platnu karakteriše istraživanje enterijera ispunjenih vodom, naslikanih sa karakterističnom mešavinom figuracije, fantastike i montaže. Posmatrač se oseća obavijen ovim prostorima nastanjenim usamljenom figurom plivača koja istražuje unutrašnji emotivni svet.

Diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Fakultetu Likovne Umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. je stalna članica Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 23 samostalne i preko 60 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade za crtež Salona lepih umetnosti Francuske (Salon des Beaux Arts 2019), nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016), Prve nagrade Rotari Kluba (2014), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog Bijenala crteža u Pančevu (2009). Izlagala je na Nord Art-u (2017 i 2016), kao i na The Other Art Fair-u partnerstvu sa Saatchi Online galerijom u Londonu (2019). Učestvovala je na umetničkim rezidencijiama: Mesec srpske umetnosti u Arthab centru Abudabi, UAE (2018), GLOART centru u Lanakenu, Belgija (2015) i Cite Internationale des Arts Paris u Francuskoj (2009) Njeni radovi se nalaze u Wiener Städtische kolekciji savremene srpske umetnosti kao i u mnogobrojnim privatnim kolekcijama širom sveta.

Ana Golović se poslednji put predstavila publici sa samostalnom izložbom "Conditions" održanoj u Čang Maji na Tajlandu gde kroz 7 radova simbolički predstavlja 7 dana u nedelji ispunjenih ženskim ritualima lepote. Ana Golovic je radila dve godine kao profesor slikarstva na Čang Maji Univerzitetu a sada živi i radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Svoje radove izlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Crnoj Gori, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Japanu, Indiji, Francuskoj, Tajland...

Kako ova priča ne bi bila samo nabrajanje pređašnjih aktivnosti, moramo pomenuti trenutni boravak ovih umetnika na jednoj od najlepših umetničkih rezidencija u svetu koja se trenutno dešava u Oazi Al Kathim desert, planini Hatta, kao i Liwa desert u okolini Abu Dabija. Umetnici izlažu dugi niz godina i slike im se nalaze širom sveta, ali i dalje rado odlaze na kolonije jer smatraju da je to odlična promocija, kako lična tako i naše zemlje. Poziv na ovu koloniju dobili su jer su pre šest godina već sarađivali sa Art Hub-om i njegovim vlasnikom Ahmedom Salefom Al Yafei koji je organizovao istu koloniju 2018 u Krčedinu. Osim naših umetnika na koloniji stvaraju i ruska, marokanska, sudanska i grupa domaćih umetnika iz UAE. Obe naše umetnice su još ranije sarađivale sa Art Hub-om, dolazile 2017. i razvijale ovu saradnju sve više i više. Glavna specifičnosti ove kolonije je njena pozicija koja se dešava u samoj pustinji i nudi nezaboravan doživljaj. Umetnici slikaju u jednoj oazi, zatim u drugoj, trećoj, upoznaju običaje i kulturu i prenose naše. Novu godinu će kako kažu provesti u nekoj od Oaza radno, slikajući. Savković je za ovu priliku uradio jednu sliku triptih, pejzaž sa peskom koji je nanošen na sliku i nekoliko crteža. Ivana Živić i Ana Golović su sa po dve slike u svom prepoznatljivom stilu takođe dopunili kolekciju Art Hub-a.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još