Vranje: Pronađeni ostaci najstarijih sisara na Balkanu

Istraživač tog odeljenja Miloš Milivojević kaže da su na lokalitet naišli slučajno, uzeli takozvane probe i ustanovili da postoje ostaci životinja starosti više od 35 miliona godina.

- Nakon konsultacija sa jednim od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Hansom de Brujinom iz Holandije, sa kojim saradjujemo već deset godina na lokalitetima celog Balkana, ustanovili smo da je reč o najstarijim životinjama u jugoistočnoj Evropi - navodi on.

Njegov kolega Zoran Marković dodaje da je pronadjena izuzetno značajna fauna sitnih sisara, koji će privuću veliku pažnju arheologa iz celog sveta.

- Pronađeni ostaci predstavljaju prelazne forme iz najstarijih delova tercijera, koji je na prelazu izmedju mezozoika i kenozoika, a ovo su najstariji sisari koji su nađeni na Balkanu - kaže on.
Navodeći da je najbliža fauna slična ovoj pronađena su Pakistanu, Marković se nada da će biti urađena detaljnija ispitivanja kako bi se dobila kompletna slika o pronađenim fosilima.

Ostaci su pronađeni na privatnom posedu Boška Stoiljkovića, koji je stručnjacima iz muzeja dozvolio da tu izvode iskopavanja.
Blic

Pogledajte još