Studiranje u Beču upola jeftinije nego kod nas

"U Beču studiram političke nauke i trenutno sam na četvrtom semestru. Prijava ispita se ne plaća i ne postoje nikakvi dodatni troškovi, osim knjiga. U toku celog semestra radimo domaće zadatke, pišemo tekstove i na kraju semestra sledi manji test ili obimniji naučni rad. Ispiti su pismeni zbog velikog broja studenata, a profesori su uvek dostupni i spremni da pomognu gde mogu", priča za "24 sata" Aleksandra Ždero, Novosađanka koja studira u Beču.

Na fakultet je, kaže, došla bez ikakvog znanja nemačkog jezika, ali joj je Univerzitet omogućio šestomesečni kurs tokom kojeg je stekla neophodni B2 nivo i normalno počela da sluša predavanja.

Kad je reč o smeštaju, soba u domu je mnogo povoljnije rešenje od zakupa stana.

Prosek mesečne kirije u bečkim studenjacima iznosi oko 250 evra, ali uključujući sve režije, pa čak i korišćenje interneta. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu.

Hrana je približno iste cene kao i u Srbiji, a isto važi i za telefon i internet.

Detalje i uporedne cene možete videti ovde.

Studenti iz Srbije u Beču imaju još jednu opciju, a to su austrijske stipendije. Na osnovnim studijama mogu konkurisati za "Mondi Austrian Student Scholarship" i "Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria", a mesečni iznosi stipendija kreću se od oko 900 do 1.000 evra.

(Izvor: 24 sata - Miljana Leskovac)

Pogledajte još