Nikolić i Lukašenko saglasni da treba ispraviti greške prošlosti

Srbija i Belorusija žele da u narednih godinu dana znatno unaprede bilateralne odnose i prevaziđu stagnaciju saradnje, saglasili su se predsednici Srbije i Belorusije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Lukašenko tokom današnjeg sastanka u Minsku.

Nikolić koji je započeo dvodnevnu posetu Minsku, rekao je da je Belorusija "veliki prijatelj Srbije" i da je, od kada je predsednik, "tražio priliku" da dođe u Minsk i "ispravi sve greške načinjene u odnosu prema Belorusiji", prenela je beloruska agencija BelTa.

"Kratak period stagnacije za vreme prethodnih vlada (Srbije) nije nam dao mogućnost da nastavimo saradnju sa boljih položaja nego što su sada. Ali to je vaša i naša sudbina", kazao je Nikolić. Srbija sada nastoji da "oživi stara prijateljstva"
, rekao je Nikolić i dodao da je ovo šansa za unapređenje ekonomske saradnje Belorusije i Srbije.

"Ovom posetom želim da pokažem da je Srbija na putu ka saradnji sa svim zemljama sveta", kazao je Nikolić. Predsednik Belorusije je istakao da je Berlorusija sprema na sveobuhvatnu saradnju sa Srbijom, uključujući političku, ekonomsku, međuparlamentarnu, naučnu, tehnološku.

"Ne moramo da počnemo od samog početka, ali posle pauze u našim odnosima, posle određenog nerazumevanja, moramo da sve zaboravimo i da nastavimo dalje. Imamo osnova za to"
, kazao je beloruski predsednik.

"Naravno nismo dangubili ovih godina, ali nismo uspeli da ostvarimo mnoge stvari. Danas smo se složili da smo voljni da popunimo praznine u odnosima", istakao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je izrazio nadu da će bilateralni trgovinski odnosi, sa do sada nedovoljnih 150 miliona dolara, u bliskoj budućnosti porasti na pola milijarde dolara, i istakao da će podržati investitore i privrednike u obe zemlje.

Lukašenko je rekao da će Belorusija nastojati da preko Srbije pojača svoje ekonomsko prisustvo na Balkanu, a da Srbija može da iskoristi Belorusiju da proširi svoje aktivnosti u Carinskoj uniji Belorusije, Kazahstana i Rusije, uspostavljenoj 2010. godine.

Lukašenko je rekao da želi zajedničke projekte sa Srbijom, u industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i drugim oblastima. Predsednici su razgovarali i o zajedničkoj proizvodnoj saradnji i izvozu. Dvojica predsednika su rekla i da će se posvetiti jačanju saradnje u okviru OEBS, UN, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Centralno-evropske inicijative.

Predsednici su najavili da će se letos sastati šefovi diplomatija, a međuvladina komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju najesen, dok će se njih dvojica ponovo sastati u Srbiji krajem ove ili početkom iduće godine da bi analizirali šta je u međuvremenu postignuto. Lukašenko je ukazao i na to da je Nikolić prvi predsednik Srbije u poseti Belorusiji posle 17 godina.

Lukašenko je zahvalio Nikoliću što je imao hrabrosti da dođe u Minsk u "ovakvoj situaciji koja postoji u Evropi" oko Belorusije, dodavši da "neće zažaliti zbog toga". Dve delegacije su danas potpisale sporazume o saradnji u oblasti informisanja i izdavaštva, suzbijanja kriminala i o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima.

(Kurir, Beta)

Pogledajte još