Vakcina sa Kube koja zaustavlja rak u Srbiji do kraja godine

To je za ”Novosti” u četvrtak, odmah posle povratka iz Havane, potvrdio Zoran Vujović iz firme ”Vama”, koja zastupa Kubanski centar za molekulanu imunologiju (CIMAB) u zemljama bivše Jugoslavije. Očekuje se, ako sve bude u redu, da se vakcina pojavi najkasnije krajem godine. A tada bi, kako očekuju u ”Vami” i CIMAB-u, Srbija mogla da postane regionalni centar za terapiju nemikrocelularnog karcinoma pluća ovom imunološkom terapijom sa Kube.

U redu za vakcinu ”cimavaks EGF” već čeka oko 130 pacijenata iz Srbije. Za prvih 40 je još u septembru obezbeđeno po 20 doza, ali one nikako da stignu iz Havane. Niko, naime, još nema dozvolu za uvoz. Zahteve su dosad podnosili Institut za virusologiju, vakcine i serume ”Torlak”, privatna opšta bolnica - Medicinski sistem Beograd i ”Galenika”.

- Zahtev za uvoz neregistrovanog kubanskog preparata ”cimavaks” podneo je 21. februara ”Galing” d.o.o. Beograd - kaže Aleksandar Tucović iz ALIMS-a. - ”Galing” je i jedini podnosilac zahteva koji ispunjava propisane uslove za uvoznika. Odluka će biti doneta u propisanom roku.

Zoran Vujović kaže da u ”Galingu”, inače firmi u okviru zemunske ”Galenike”, trenutno proveravaju dokumentaciju za registraciju kubanske vakcine na našem tržištu, koja je ”usklađena kako sa zahtevima naše ALIMS, tako i sa standardima EU”.

Sa Vujovićem je u četvrtak sa Kube stigao i dr Kamilo Rodrigez, jedan od naučnika iz tima koji je patentirao ”cimavaks”. On je u Klinici za pulmologiju KCS, pred tridesetak lekara, održao i predavanje o ovoj imunološkoj terapiji.

- ”Cimavaks” je trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja u 17 evropskih zemalja - kaže za ”Novosti” dr Rodrigez. - Pacijenatima koji su primali ”camavask” posle hemoterapije život je, u proseku, produžen za 12 meseci. A od ukupno 3.000 pacijenata, koji su za četiri godine, od kada je počela primena, na Kubi dobili ovu terapiju više od 10 odsto su sada živi.

Novosti

Pogledajte još