Posle hiljadu godina: Patrijarh na ustoličenju pape

U pratnji patrijarha Vartolomeja biće mitropolit pergamski Jovan Ziziulas, jedan od najvećih pravoslavnih teologa koji je predsedavajući pravoslavne strane u teološkom dijalogu dveju crkava.

U ime Moskovske patrijaršije, u Rim će otići "drugi čovek" mitropolit volokolamski Ilarion Alfejev, zadužen za spoljne poslove. U Vatikanu je saopšteno da ce ustoličenju prisustvovati predstavnici 180 država.

U ime američke vlade na ceremoniju će doći potpredsednik Džo Bajden, a dolazak je najavila i predsednica Argentine Kristina Kirhner.

Ustoličenju će prisustvovati i predsednice Brazila i Meksika Dilma Rusef i Enrika Pena Nieto. Iz Evrope, na ceremoniju će doći nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski prestolonaslednik princ Čarls, španska kraljica Sofija i prestolonaslednik Felipe, belgijski kralj Albert Drugi i kraljica Paola i francuski predsednik Fransoa Oland.

Intronizacija pape je samo formalan i ceremonijalan čin, koji nema crkvenopravno značenje. Bivši papa Benedikt Šesnaesti neće prisustvovati ustoličenju svog naslednika.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još