Zapad se plaši terorista sa Balkana

Mitevski kaže da su traženi oni koji se po fizionomiji ne razlikuju puno od drugih evropskih naroda, što im omogućava da lakše izvedu terorističke napade u Evropi.

Mitevski smatra da glavna opasnost od ekspanzije vehabizma u regionu dolazi sa Kosova,gde se "vehabizam širi munjevito,kao rezultat haosa,siromaštva i krize u tamošnjoj islamskoj verskoj zajednici".

"Lokalni vehabisti krajem 2008. godine počeli su da prete malobrojnim katolicima na Kosovu, iako samo verbalno, ali to je bio dovoljan povod da oni započnu da se iseljavaju sa Kosova. Slučaj sa mestom Janjevo na Kosovu, gde žive katolici, drastičan je primer iseljavanja", ističe Mitevski, preneli su makedonski mediji.

On i drugi analitičari, kako se navodi, smatraju da je započeo proces koji će trajati godinama i da je to test za Evropu.

Prema inostranim bezbednosnim stukturama prisutnim na Kosovu, već je identifikovana grupa pokretača vehabizma na Kosovu, navode makedonski mediji.

Na njihovim listama su Ekrem Avdiju, koji se školovao u Medini, a sada je imam u južnoj Kosovskoj Mitrovici, Bajram Aslani iz Isa-Begove džamije u Kosovskoj Mitrovici, Kastriot Duka iz džamije u Srbici, kao i imam Redžep Ljušta.

Istrage bezbedonosnih službi Euleksa pokazale su da je u igri nekoliko islamskih nevladinih organizacija, za koje postoje sumnje da su ilegalno umešane u finansiranje vehabizma na Kosovu.

Među njima su najaktivnije “Ruka pomoći”, “Ikra”, “Drita”, “Savez islamske omladine”, kao i Iranski kulturni centar “Kurani” iz Prizrena.

(Izvor: B92)

Pogledajte još