Sivo tržište "guta" milijarde evra

U nelegalnom prometu najviše je proizvoda koji se i najčešće koriste, poput hrane, obuće i nekih hemijskih proizvoda.

Sve češće i duvan završi na ulici. Procenjuje se da je od oktobra prošle do januara ove godine legalna prodaja cigareta opala za devet odsto.

Na svaki procenat koji sklizne iz legalnog u nelegalnu trgovinu država izgubi oko 10 miliona evra na godišnjem nivou. Od svakog kilograma rezanog duvana koji se nelegalno prometuje država izgubi više od 8.000 dinara, kaže Jelena Pavlović iz "Filip Morisa".

Privremeno oduzimanje robe
Od početka ove godine, Poreska uprava utvrđuje poresku obavezu i onima koji rade a nisu registrovali delatnost. Dragan Agatunović iz Poreske uprave kaže da se licima kod kojih se zatekne neprijavljena roba utvrđuje poreska obaveza po stopi od 20 odsto uz privremeno oduzimanje zatečene robe. Ukoliko u roku od 45 dana to lice bude registrovalo svoju delatnost kod nadležnog organa, roba će mu biti vraćena, kaže Agatunović.

Sive ekonomije ima u svim oblastima i svim delovima zemlje. Primera radi, u zapadnoj Srbiji od svakih 100 kilograma voća 60 kilograma proda se na sivom tržištu, dok na jugu zemlje svaka druga majica vlasnika promeni ispod ruke.

Sivo tržište šteti državnim prihodima, smanjuje se legalna zaposlenost, a kontrola zdrastvene ispravnosti takvih proizvoda praktično ne postoji.

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Dragovan Milićević kaže da ni tržišna niti bilo koja druga inspekcija pojedinačno ne može da reši taj problem, ali da će se jednom sinhronizovanom akcijom pokušati da se nelegalni tokovi dovedu pod kontrolu države, odnosno oporezuju.

U Uniji poslodavaca Srbije rešenje za suzbijanje sive ekonomije vide u zajedničkom radu nadležnih državnih službi i rigoroznoj kaznenoj politici.

Dragoljub Rajić kaže da je to neophodno jer se nalazimo u paradoksalnoj situaciji u kojoj se država zadužuje kako bi pokrila nedostatak novca u budžetu, dok ogromne količine novca, pak, svake godine iscure neformalnim tokovima.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.