Šta ste studirali, a šta sada radite?

- Istraživanje treba da pokaže da li su studijski programi u skladu sa potrebama tržišta rada i da li ih teba menjati - rekla je Popović.

Ona je dodala da je jedan od ciljeva projekta da pomogne visokoškolskim ustanovama da unaprede nastavni program kako bi diplomirani studenti lakše našli posao.

Sve međunarodne institucije za rangiranje univerziteta žele da znaju šta se dešava sa studentima nakon završetka školovanja, kazala je ona i dodala da istraživanje treba da ukaže i na potrebu korigovanja određenih studijskih grupa u odnosu na tržište rada ili na dužnost negovanja određenih kadrova.

Istraživač Centra za obrazovne politike Beograda Predrag Lažetić rekao je da u Srbiji i regionu ne postoje potpuni podaci šta se dešava sa diplomiranim studentima, niti koliko stečeno znanje na fakultetima i visokim školama doprinosi da lakše nađu posao.

Prema njegovim rečima, projekat treba da ukaže šta se sa diplomiranim studentima dešava nakon završetka studija, gde su se zaposlili, koliko su zadovoljni, da li su otišli iz Srbije, a i da retrospektivno oceni kvalitet i uslove školovanja.

- Nezaposlenost mladih ljudi je velika, a istovremeno se menja tržište rada po kojem je zasnovan nastavni program - ukazao je Lažetić.

On je rekao da će u Srbiji istraživanje obuhvatiti 29.000 studenata koji su diplomirali 2007. i 2012. gdine i po 6.000 u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

U projekat su uključeni Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Singidunum Univerzitet, kao i Viša tehnička škola iz Subotice, Niša i Visoka poslovno-tehnička škola iz Užica.

Blic, Tanjug

Pogledajte još