Era Ojdanić rekao da je imao vezu sa maloletnicom, Tužilaštvo ispituje izjave

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Knežević izjavio je Tanjugu da je pokrenut postupak za izricanje mera, a da će nadležnom tužilaštvu biti predat snimak u kojem Ojdanić kaže da je imao vezu sa devojčicom, kako bi se ispitalo kakva je bila priroda te veze, jer ukoliko je veza uključivala i seksualni odnos to se može tretirati kao krivično delo.

"Pink": Era sklon izmišljanju

Televizija "Pink" smatra da su reakcije na izjave Ojdanića opravdane, ali da su u isto vreme i preterane.

"Ojdanić nije izjavio da je imao seksualne odnose sa maloletnicom, već je ispričao da je navodno bio u nekoj vrsti platonskog odnosa. U suprotnom, takvu izjavu ne bismo objavili. Naravno, postavlja se i pitanje da li je u pitanju realna priča, pošto je poznato da je gospodin Ojdanić sklon davanju sličnih izmišljenih izjava kako bi privukao pažnju na sebe", navodi se u odgovoru pres-službe RTV Pink dostavljenom Tanjugu.

Televizija "Pink" je, kako se dodaje, pripremila pomnu kontrolu živih uključenja sa odloženim praćenjem od pet minuta kako nepoželjne izjave, psovke ili uvrede ne bi bile u etru.

"Sporni snimak je emitovan u pregledu dana nakon više pregleda i nakon ustanovljenja da nije reč o hvalisanju krivičnim delom", objašavaju u RTV "Pink".

Knežević je najavio da će u RRA u ponedeljak biti održana sednica na kojoj će se predstavnici RTV Pink izjasniti o tom slučaju.

On je konstatovao da je odgovornost emitera utoliko veća zbog činjenice da je sporna izjava emitovana, ne u direktnom ili odloženom prenosu, već u pregledu dnevnih aktivnosti učesnika u programu "Farma".

Emitovanje ovakvih sadržaja u programu televizije sa nacionalnom frekvencijom neprihvatljivo je za predsednika skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Mehu Omerovića i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koji očekuju reakciju nadležnih regulatornih tela.

Omerović je u saopštenju podsetio da se devojčice od 14 do 16 godina starosti smatraju po važećem Krivičnom zakoniku mlađim maloletnicama i da seksualni odnosi sa njima jesu krivično delo, bez obzira da li su osvareni uz njihov pristanak ili ne.

"Posebno zabrinjava to što iako je emisija išla sa odloženim prenosom niko u toj televiziji nije našao za shodno da spreči ovu sramotu. Verujem da će nadležno tužilaštvo i RATEL znati šta moraju da učine. Televizija koja ima nacionalnu frekvenciju mora znati da jurnjava za gledanošću ne sme biti spuštanje na najniži mogući nivo, na dekadenciju i promovisanje teških krivičnih dela", naveo je Omerović.

NUNS traži reakciju RRA

NUNS je pozvao RRA i druge nadležne organe da reaguju, i odgovore da li komercijalni emiteri podležu bilo kakvim obavezama u pogledu programskih sadržaja ili je dozvoljeno i najgrublje kršenje osnovnih etičkih i profesionalnih normi.

Najnoviji incident u zabavnoj emisiji "Farma" ne iznenađuje sociologa kulture Ratka Božovića, koji u rijaliti programima vidi "drogu koja služi za samozaborav mase".

"Nama se populistička varijanta kulture pretvorila u estradu, a u estradi strada kultura i pamet. Oni koji su nabavili za taj program Eru Ojdanića znali su za šta je sposoban i kakvi su njegovi moralni nazori", rekao je Božović Tanjugu.

(Izvor: Novi magazin, Tanjug)

Pogledajte još