Počelo oživljavanje Savamale, novi izgled kreiraće umetnici

Kako se navodi, budućnost Savamale u okviru "Urbanog inkubatora" neće stvarati urbanisti, političari i investitori, već umetnici, arhitekte i aktivisti različitog profila, koji će godinu dana zajednički ulagati napore u revitalizaciju te značajne gradske četvrti.

Projekat je pokrenuo "Gete institut" u Beogradu, a regionalna centrala tog instituta za jugoistočnu Evropu proglasila ga je projektom izuzetne vrednosti i značaja.

Gradski arhitekta Dejan Vasović je istakao da su grad Beograd i opština Savski venac svesrdno podržali taj projekat "Gete instituta", koji treba da predstavlja popuno nov model planiranja i razvoja Beograda.

"Savamala je jedno od najznačajnijih mesta u našem gradu, posle Beogradske tvrđave, Knez Mihailove ulice i Kosančićevog venca. Na njemu su pre nešto više od 100 godina tadašnji upravitelji grada odlučili da Beograd siđe na obalu i pokrene svoj ekonomski razvoj", rekao je Vasović.

Grad Beograd, prema njegovim rečima, sada ima jedinstvenu priliku da to ponovi, ali na način primeren 21. veku, u uverenju da su kultura, umetnost i kreativna industrija ono što može da revitalizuje neopravdano zapuštene delove grada.

Projekat u kome učestvuje 10 timova, sa brojnim saradnicima iz Evrope, rekao je Vasović, doneće značajno iskustvo kako planerima i Urbanističkom zavodu Beograda, tako i Gradskoj upravi.

"To će biti prilika da uvidimo na koje načine je moguće, uz učešće svih koji razvijaju Beograd, a uz viziju umetnika i kulturnih poslenika, udahnuti nov život, razviti neko gradsko područje i na kraju ga zaista fizički transformisati u mesto gde će svi Beograđani i gosti Beograda sa velikim zadovoljstvom dolaziti", podvukao je Vasović.

Predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić naglasio je da Savamala nastavlja razvoj zahvaljujući kreativnosti mladih koji će učestvovati u projektu i najavio da će opština zajedno sa Gradom nastaviti da podržava takve projekte.

Projekat "Urbani inkubator: Beograd" teži unapređenju kvaliteta života gradskog stanovništva, zalaže se za grad po meri čoveka i trudi se da i žitelje Savamale podstakne na to da uzmu stvari u vlastite ruke.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još