Čanak: Biće političkog proleća u Vojvodini, ne znam koje godine

"Hoće, sasvim sigurno će biti vojvođanskog političkog proleća. Politički će biti, ali ne znam koje godine", rekao je Čanak u intervjuu za Radio-televiziju Vojvodine.

Prema njegovim rečima, ovog proleća je moguće očekivati da će se, nakon 101 godine, konačno možda rešiti problem Kosova.

"Kosovo je stalni problem proteklih 101 godinu. Valjda će sada na dnevni red doći i neka druga tema", rekao je Čanak i dodao da je pitanje Vojvodine odavno "internacionalizovano", samo što se to "krije" od javnosti.

On je ocenio da je borba protiv kriminala i korupcije u Srbiji veoma selektivna i upitao kako je moguće da se, u istragama o spornim privatizacijama preduzeća, ne vodi i istraga o najvećem skandalu, a to je privatizacija Naftne industrije Srbije.

Čanak je rekao da se borba protiv kriminala i korupcije svela na nekoliko hapšenja, koja su "na čudan način birana" i ocenio da pokrajinsku vlast pokušavaju kriminalizovati preko Razvojne banke Vojvodine.

"Ja jesam za to da svi koji su krivi odgovaraju. Ali, mi pričamo o odgovornosti bivših ministara, a niko ne istražuje afere u vezi sa (aktuelnim ministrima) Velimirom Ilićem i Milutinom Mrkonjićem", kazao je predsednik LSV.

On je upitao šta je sa odgovornošću funkcionera Srpske napredne stranke Maje Gojković i Igora Mirovića u vezi sa aferom oko Autotransportnog preduzeća (ATP) "Vojvodina". 

On je upitao da li borbu protiv kriminala i korupcije u Srbiji vode institucije ili zemlju vode tabloidi poput "Informera" i "Kurira", koji su, u stvari, "bilteni podivljalih tajnih službi" i koji propisuju na dnevnoj bazi ko će biti uhapšen, ko će biti za odstrel, a ko će biti proglašen ubicom.

Čanak je ocenio da je sadašnja atmosfera u društvu zapravo posledica činjenice da Zakon o lustraciji, čiji rok važenja ističe 11. juna, nikada nije primenjen, zbog čega će se od odgovornosti izvući svi oni koji su krivi za "mrak" iz devedesetih godina.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još