Čanak sprema otcepljenje Vojvodine?!

Čanak je, podsetimo, izjavio prekjuče da je siguran da će Vojvodina doći na dnevni red kao tema i da će biti „vojvođanskog političkog proleća“.
- Hoće, sasvim sigurno će biti vojvođanskog političkog proleća. Politički će biti, ali ne znam koje godine - rekao je Čanak i dodao da je pitanje Vojvodine odavno „internacionalizovano“, samo što se to „krije od javnosti“. Potpredsednik SNS Igor Mirović smatra da je Čankova izjava „izliv nemoći i političke bahatosti bez presedana“, piše Kurir.

- To su ekstremistički stavovi podstaknuti izmišljotinama. Političari poput Čanka, koji pozivaju na nasilje, neka „proleća“, koji lansiraju laži, nemaju ozbiljnu podršku i na ivici su cenzusa - ocenjuje Mirović. Funkcioner DSS Borko Ilić kaže da Čanak govori o „starim snovima vojvođanskih autonomaša“.

- To je stara Čankova priča. Kad više nije u žiži javnosti, on daje bombastične izjave kako bi privukao pažnju. Nema Čanak političku snagu da to izvede, ali njegovu izjavu ne treba ignorisati jer se politika koju zastupa njegov LSV u nijansama razlikuje od politike DS - priča Ilić i zaključuje:

- Znate, nije ni Slavko Perović u Crnoj Gori imao političku snagu da otcepi Crnu Goru od Srbije, ali njegovu ideologiju su preuzeli drugi, politički jači, i realizovali nezavisnost Crne Gore.

Lider SVM i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da u političkom smislu vojvođansko pitanje postoji i da nije rešeno.
- I ne radi se tu o separatizmu, to je jednostavno sistemski problem koji se mora rešavati, ali se njime danas niko ne bavi - rekao je Pastor, ističući da mnogi politički problemi u Vojvodini „tinjaju“ nakon odluke Ustavnog suda Srbije da ospori više od 20 nadležnosti pokrajine, kao i zbog činjenice da problem finansiranja Vojvodine nije rešen.

Izvor: Kurir

Pogledajte još