Vanredno stanje u Peruu: "Pluća Zemlje" uništena zbog nafte

Domorodačke zajednice u basenu reke Pastasa, blizu ekvadorske granice, već godinama se žale na zagađenje i kritikuju vlasti zbog toga što ne uspevaju da reše problem.

Vlasti, međutim, kažu da je jedan od razloga zbog kojih se do sada nisu bavile problemom zagađenja to što u Peruu ne postoje osnovni ekološki standardi.

Ministarstvo ekologije, koje je proglasilo vanredno stanje, saopštilo je da zagađenje obuhvata visok nivou olova, barijum i hroma, kao i naftnih jedinjenja. U toj oblasti pretežno žive pripadnici naroda Kećua i Asuar koji se uglavnom bave lovom i prikupljanjem plodova.

Naftnim poljima već 12 godina upravlja "Pluspetrol", koji je najveći proizvođač nafte i gasa u zemlji, i on će morati da očisti zagađenu oblast, izjavio je ministar ekologije Manuel Pulgar-Vidal.

Ali Vlada je, takođe, jasno rekla da ni "Oksidental petroleum", koji je upravljao poljima pre "Pluspetrola", nije adekvatno rešavao problem zagađenja. Ta kompanije je tamo počela da buši naftu 1971, a "Pluspetrol" je preuzeo 2001.

Vanredno stanje, koje će biti na snazi 90 dana, nalaže da se odmah preduzmu mere za smanjenje rizika od zagađenja po lokalno stanovništvo. "Pluspetrolu" je u januaru određena kazna od 11 miliona dolara, prenosi AP.

"Znamo da kompanija 'Pluspetrol' nije vodila računa o ekologiji. Ako je u nekom trenutku i preduzela neke mere to nije urađeno na odgovarajući način, a to se odnosi i na one koji su bili na vlasti u periodu od 2003. do 2005", kazao je Pulgar-Vidal. On nije precizirao kolike su razmere zagađenja niti je izneo procenu koliko bi koštalo čisćenje.

Ministarstvo ekologije je na svom sajtu objavilo da je vlada počela da preuzima administrativne mere protiv "Pluspetrola" u martu 2012. zbog zagađenja u bloku 1AB, koji je već dugo najveće naftno polje u Peruu.

Ministar za životnu sredinu Manuel Pulgar-Vidal smatra da je "Pluspetrol" koji je argentinski, slabo očistio naftne mrlje u oblasti reke Pastasa (Pastaza), na granici Ekvadora.

Tamošnje domorodačko stanovništvo se godinama žali na zagadenje i na neuspeh vlade da ga reši. Pulgar-Vidal je rekao da će "Pluspetrol" koji tamo posluje od 2001. godine, biti dužan da očisti zagađenu džunglu.

Vlada je 90-dnevno vanredno stanje objavila u ponedeljak, nedelju dana pošto je grupa poslanika posetila zagađeni region.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još