Nije šala: Od 1. aprila jeftinije namirnice

Ovi proizvodi nisu rezervisani samo za najsiromašnije građane, već će moći da ih pazare svi potrošači. Ideja Ministarstva trgovine bila je da trgovci i proizvođači u vreme krize pomognu da građani zadovolje osnovne potrebe po povoljnijim uslovima.

Trgovci su izdvojili artikle koje svojim potrošačima mogu da ponude po najpovoljnijim cenama, pišu "Novosti".

Prema njihovim cenovnicima, ulje bi trebalo da bude jeftinije 3,5 odsto, meso šest, viršle 10,26, jogurt osam, a pirinač devet odsto.

Cena jaja će biti niža za 12 odsto flaširane vode 10, koliko će pojeftiniti i artikli iz kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.

Najveći pad cene biće kod pojedinih deterdženata za veš - do 15 odsto.

Tolika sniženje su trgovci, kako sami tvrde, mogli sebi da priušte, odričući se dela svoje marže.

Kada se i proizvođači hrane, pića i sredstava za higijenu budu odrekli dela svoje zarade, očekuje se još značajniji pad cena ovih proizvoda.

Trgovac, naime, prema ranije potpisanom dogovoru sa Ministarstvom trgovine, neće smeti da podiže svoje marže na proizvodima kojima proizvođač bude spustio cenu. To znači da bi i taj pad cena trebalo da oseti potrošač, pišu "Novosti".

Koji će se proizvodi naći u socijalnoj korpi, zavisi od trgovca, njegovog asortimana, ali i mesta gde se nalazi radnja, s obzirom na potrebe lokalnog satnovništva.

(Izvor: Večernje novosti, Kamatica)

Pogledajte još