Čepurin: Brisel ne haje za interese Srbije

Važno je što smo videli veseo osmeh Eštonove, ali mislim da to nije bilo dovoljno, rekao je ambasador Rusije.

"Srbija je od EU očekivala pozitivan odnos prema sebi kao zemlji koja želi da postane član te organizacije. Da li je to tako? Nisam osetio takvu pozitivnu želju da se reši problem uz uzimanje u obzir interesa Srbije. Važno je što smo videli veseo osmeh Eštonove, ali mislim da to nije bilo dovoljno", rekao je ruski ambasador.

Čepurin je rekao da je glavni interes u pregovaračkom procesu da se obezbede zakonska prava za Srbe na Kosovu.

"Tu nije reč o nečijoj želji, to je obaveza Beograda da obezbedi da i sada i za 10 i za 200 godina tamo žive Srbi, a ne da se posle dogovora situacija drastično izmeni", istakao je on.

Upitan zašto se Rusija ne uključuje aktivnije u dijalog, odgovara: "Rusiju niko nije na te pregovore pozvao i s tog aspekta je jasna pozicija koju je zauzela Rusija po tom pitanju".

Čepurin, međutim, naglašava da je Moskva u stalnom kontaktu sa srpskim rukovodstvom i da je potpuno upoznata sa svim nijansama pregovora.

"Što se tiče kosovskog pitanja, naša pozicija je očigledna i jasna. Od početka smo bili na strani Beograda. Rusija je bila ta zemlja zahvaljujući kojoj je izrađena Rezolucija 1244 i Rusija se te Rezolucije odlučno pridržava", rekao je ambasador.

Rusija nije priznala nezavisnost Kosova, kao ni njeni bliski saveznici i to je veoma važan momenat za Srbiju koji joj i omogućava da vodi pregovore o Kosovu jer iza sebe ima podršku i zaštitu tako velike države - Ruske Federacije, ukazuje ruski diplomata.

"To treba da bude savršeno jasno", rekao je Čepurin.

Povodom izjava predstavnika vladajuće nemačke stranke CDU da normalizacija odnosa Beograda i Prištine u budućnosti obuhvata i članstvo u UN za Kosovo, kaže da Moskva čvrsto podržava stav Srbije po tom pitanju - da ukoliko je za Srbiju to neprihvatljivo "Moskva kao stalni član Saveta bezbednosti UN ne vidi nikakav smisao da se o tome teoretiše".

Podsećajući da Srbija stremi članstvu u EU i da Rusija shvata da se Srbija nada da će od toga imati određene koristi, ruski ambasador ističe da u tom pogledu Moskva nema razloga da izražava ni saglasnost, ni protivljenje.

"Ali, ono što je za Rusiju veoma važno jeste da se sa ulaskom Srbije u EU ne pogoršaju odnosi sa Rusijom, odnosno naš interes je očuvanje dobrih prijateljskih odnosa. To treba imati u vidu", istakao je on.

Čepurin je podsetio da su Rusija i Srbija geopolitički saveznici i to ne samo zato što su Sloveni, zato što imaju bliske jezike i istu veru, i što je Rusija uvek u teškim vremenima nastojala da pomogne Srbiji i obrnuto.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još