Od pilula za kontracepciju svake godine u Francuskoj umre 20 žena

Nacionalna agencija za sigurnost lekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM) sprovela je istraživanje koje povezuje pilule sa trombozom, odnosno krvnim ugrušcima. Krvni ugrušci mogu biti smrtonosni, jer izazivaju srčane i moždane udare, ukoliko dođu do srca ili mozga.

Pilule treće i četvrte generacije, izašle u posljednjih 20 godina, izazivaju 14 od 20 smrti godišnje. Za ostalih šest smrtnih slučajeva krive se pilule prve i druge generacije, piše Daily Telegraph.

Treća generacija pilula izašla je '90-ih godina prošlog veka, a četvrta je odobrena pre desetak godina. Obe generacije su trenutno pod istragom zbog slučaja 25-godišnje Marion Larat, koja je podnela tužbu, tvrdeći da ju je posljednja generacija pilula ostavila ozbiljno hendikepiranu nakon moždanog udara.

"Rizik od venske tromboembolije odnosi se na populaciju u celini. Nizak je, ali se sa godinama povećava kod svih žena, nevezano za to koriste li oralnu kontracepciju ili ne. Rizik je ipak veći za žene koje piju pilule treće i četvrte generacije, nego za one koje piju pilule prve i druge“, saopštili su iz ANSM.

U Francuskoj je upotreba kontracepcijskih pilula među najvećim na svetu. U 2011. godini gotovo 4,25 miliona žena su koristile pilule.

Nakon što se ministarstvo zdravlja odlučilo na strogu regulaciju recepata za pilule, prodaja treće i četvrte generacije je znatno opala. Francuski regulatori su obustavili prodaju hormonskog tretmana Dianette, koji se također koristi kao oralna kontracepcija, a poznat je po tome što povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. U Kanadi je ova pilula povezana sa 11 smrtnih slučajeva.

Evropska medicinska agencija, koja reguliše lekove širom Evrope, najavila je da će sprovesti reviziju o sigurnosti Dianette.

Daliy Telegraph

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.