Stokholm: U maju se otvara muzej posvećen grupi Abba

Prestonica Švedske - Stokholm preplavljena je bilbordima koji najavljuju otvaranje muzeja posvećenoj kultnoj pop grupi Abba. Takođe, niz velikih ekrana širom grada prikazuju snimke benda, a tu su i stakleni ormarići sa replikama kostima koje su članovi grupe Abba nosili na takmičenju za pesmu Evrovizije 1974. godine.

- Ovo je mesto na kom će svaki posetilac bar nakratko postati peti član grupe Abba. Za nekoliko nedelja grupa će se pojaviti na pozornici u vidu holograma u prirodnoj veličini, a posetioci će moći da pevaju i igraju sa njima - kaže Matijas Hanson, direktor muzeja koji će biti lociran na ostrvu Djurgarden, u istočnom delu Stokholma

Da će muzej ići u korak sa modernim tehnologijama potvrđuje i mogućnost da fan snimi svoj nastup zajedno sa Abbom i da ga odmah postuje na društvenim mrežama. Osim toga, tehnologija "zelenog ekrana", koja se koristi u filmskoj umetnosti za snimanje specijalnih efekata, omogućiće posetiocima da virtualno isprobaju svetlucave kostime članova grupe.

Već godinama unazad, Stokholm planira da napravi muzej Abbe, međutim članovi grupe se s tom idejom nisu slagali. Posebno, Bjorn koji je izjavio da "ne želi da postane muzejski eksponat pre nego što umre". Međutim, danas muzej ima punu podršku cele postave Abbe, a Bjorn čak i pomaže pri pravljenju postavke.

- Bjorn mi je rekao da je vremenom postalo lakše gledati na sve te godine, divne uspomene, ali i teška vremena - kaže direktor muzeja.

Pogledajte još